Stii ce pui in mancare? Cand borsul este boala la plic

Stii ce pui in mancare? Cand borsul este boala la plic

0

Borsul la plic, in unele cazuri, pare a fi… boala la plic: vezi ce aditivi alimentari contine, unii responsabili de grave afectiuni. Cum sa prepari, insa, borsul traditional?

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a cumparat 13 asemenea produse – borsul la plic, din supermarketuri: a vrut sa realizeze un studiu prin care sa atraga atentia asupra continutului acestui produs si potentialele efecte asupra sanatatii oamenilor.

Ce contine borsul la plic? Lista este lunga-lunga: acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavina, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapita, lactoza, maltodextrina, tarate de grau, faina de grau, faina de porumb, faina de secara, zahar, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, telina deshidratata, ceapa deshidratata, frunze de patrunjel deshidratate, marar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, radacina de leustean, leustean, ardei gras rosu, pastarnac, seminte de telina, extract de leustean, zer, lapte degresat, lapte praf degresat, smantana pudra, extract de rozmarin, drojdie deshidratata, tumeric, curcuma.

La 77% dintre produsele analizate s-a folosit monoglutamatul de sodiu, care poate produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri. Nu trebuie consumat de catre femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci!

La peste trei sferturi din produsele gen borsul la plic s-a regasit grasime vegetala de palmier. Uleiul de palmier partial hidrogenat si/sau hidrogenat contine acizi grasi de tip trans, acestia pot creste nivelul colesterolului nociv (LDL), fapt ce poate duce la aparitia afectiunilor cardiace si a cancerului la colon.

Un sfert din produse contin extract de drojdie, care poate provoca alergii si afectiuni ale glandelor endocrine.

La 38% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de sare. In acelasi procent se regasesc acidul citric si acidul lactic. In proportie de cate 8% la produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de maltodextrina, lactoza si zer. O varianta contine nu mai putin de 31 grame zahar la 100 grame de produs!

Borsul la plic sau plicul cu… aditivi alimentari

E101 – Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scazuta.
E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial si poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reacţii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizeaza subţierea smalţului dentar şi aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv, producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce conţin asa ceva nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici.
E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.
E307 – Alfa tocoferol este un extract din uleiuri vegetale bogate in tocoferoli (vitamina E), in special floarea soarelui si este folosit ca antioxidant. Poate avea un efect antinutritiv, reducand digestia lipidelor, poate provoca o usoara hipertrofie a ficatului şi in anumite condiţii poate provoca chiar efecte alergice.
E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant. Poate provoca stari de hipercalcemie şi insuficienţa renala.
E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fara culoare, folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
E621 – Monoglutamat de sodiu, poate produce dureri de cap, slabiciune.
E635 – Ribonucleotid disodic, poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.

Opinie: marii procesatori de alimente au „stricat” si acest aliment traditional – borsul

„Borsul la plic este un produs lipsit de nutrienti valorosi, in timp ce borsul traditional este un aliment probiotic ce contine fermenti care regleaza microflora intestinala, bogat in vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 si B12), vitamina C si PP, in minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan si iod), calciu si oligoelemente cum ar fi zincul sau seleniul. Borsul traditional este un condiment usor de preparat, necostisitor si benefic pentru organism prin proprietatile sale curative. Din pacate, marii procesatori de alimente au „stricat” si acest aliment traditional. Reclama acestora nu are un rol informativ, ci doar unul inselator. Consumatorii trebuie ajutati sa revina la obiceiurile alimentare sanatoase”, precizeaza conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania.

Cum se prepara borsul traditional

Ingrediente: 5 l apa, 500 g tarate de grau, 100 g paine neagra (fara aditivi alimentari), 3 linguri faina de porumb (malai) si leustean. Prepararea acestuia se face in doua etape:

Peparare: intr-un vas emailat cu capac se face o plamada (maia) prin umezirea cu apa rece a amestecului format din 250 g tarate si 100 g paine neagra faramitata. Se lasa timp de 2 zile la dospit. Se adauga restul de tarate, cele 3 linguri de malai si leusteanul. Peste acestea se toarna apa la temperatura de 60 grade, cca 2/3 din capacitatea vasului. Se amesteca cu o lingura de lemn de 2-3 ori pe zi. Vasul cu continutul obtinut se pastreaza intr-un loc caldut. Dupa limpezire, lichidul se toarna in sticla de sticla si se pastreaza la frigider.

Borsul traditional – efecte curative

Borsul traditional are urmatoarele efecte curative:
– adjuvant in tratarea cancerului de colon si a tuberculozei;
– scade tensiunea arteriala;
– reduce colesterolul;
– previne tromboza si infarctul miocardic;
– tratateaza insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronica, dischineziile biliare, bolile respiratorii cronice;
– detoxifica organismul;
– calmeaza durerile de ficat si de bila.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.