Mancarea fast-food creste riscul de astm sever la copii

0

Silhouette of cheese burger and summer garden vegetablesPotrivit unui studiu, copiii și adolescenții care mănâncă alimente de tip fast-food mai mult de trei ori pe săptămână prezintă un risc crescut de astm bronșic sever, rinita alergică și eczema atopică.

Studiul se bazează pe date obținute de la un număr de 319.000 adolescenți cu vârsta de 13 și 14 ani și 181.000 de copii în vârstă de șase până la șapte ani, care au participat la un studiu internaţional, început în 1991 și care a implicat o sută de țări în total.

Cercetătorii, conduşi de profesorul Innes Așer, de la Universitatea din Auckland, din Noua Zeelanda, a intervievat adolescenți și părinții copiilor mai mici,  cu privire la alimentaţia lor și severitatea simptomelor respiratorii observate în ultimele 12 luni.

Ei au descoperit că produsele de tip fast-food consumate reprezintă singurul tip de hrană asociată unei agravări a simptomelor în cadrul celor două grupe de copii, indiferent de ţară, nivelul social sau sex. Servirea a mai mult de trei mese de tip hamburger pe săptămână creşte riscul de a suferi de astm sever cu 39% la adolescenţi şi cu 27% la copii de şase ani.

Acest tip de hrană creşte de asemenea riscul de a suferi de rinita alergică şi de eczema atopică gravă.

Consumul de fructe de trei sau mai multe ori pe săptămână se pare, totuși, să aibă un efect protector, cu o reducere în severitatea simptomelor cu 11%, în rândul adolescenților și 14% la copii.

Cercetătorii au menţionat că rezultatele nu au pus în evidenţă o legătură cauză-efect, ci este vorba de o asociere statistică, care dovedeşte necesitatea efectuării de cercetări suplimentare. Aceasta ar avea o importanță majoră în ceea ce privește sănătatea publică, în timp ce consumul de fast-food continuă să crească la nivel global , au adaugat cercetatorii.

Sursa: lematin

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.