Mastectomie: de la probleme la sutiene dedicate

Mastectomie: de la probleme la sutiene dedicate

1

V-ati gandit prin ce trece o femeie care a suferit o operatie de mastectomie, legata de o afectiune teribila – cancerul la san? Una din probleme este legata de gasirea unui sutien post mastectomie.

O precizare: mastectomie – operatie ce presupune extirparea glandei mamare, mastectomie – operaţie invaziva in cazul cancerului la san. In unele cazuri se recurge la o proteza, in altele se face o reconstructie a sanului.

Cand Raquel Pellerin, o supravietuitoare a cancerului la san, a mers intr-un mare magazin pentru a-si cumpara un sutien util in asemenea cazuri – suferise o operatie de mastectomie – a avut o surpriza neplacuta, scrie mashable.com. Vanzatorii nu stiau ce să-i sugereze si au declarat că nu au fost instruiti pentru aceste situatii legate de mastectomie. De atunci, lucrurile s-au mai schimbat…

Si totusi, piata de sutiene pentru cazurile de mastectomie a crescut din 1990 incoace. Cu toate acestea, sutienele post mastectomie sunt de multe ori neatractive si nu se gasesc toate marimile potrivite. Numărul de sutiene disponibile, care sa arate bine, sa fie confortabile si functionale, pentru femeile care au reusit sa depaseasca, prin mastectomie, drama unui cancer de san, este destul de scazut.

“Nu este ca la marirea sanilor sau interventiile chirurgicale de reducere a acestora, pentru că nu ramane niciun tesut, si, în unele cazuri, femeile pierd inclusiv portiuni din tesutul peretelui toracic”, spune Dana Donofree, o alta femeie aflata in aceeasi situatie. Ca multe alte femei care au suferit o mastectomie, ea isi doreste o lenjerie frumoasa, care sa nu provoace probleme. Din pacate, la utilizarea unei proteze in locul sanului extirpat, ies in evidenta, atunci cand sutienele nu sunt adaptate acestui scop, diferentele fata de celalalt san.

Colectii si branduri de sutiene post mastectomie

Totusi, exista un grup mic de branduri care s-au axat pe producerea unor sutiene post mastectomie, specializate si, in acelasi timp, elegante si utile. Este punctul de plecare intr-o industrie de noua miliarde de dolari. Aceasta lista este inca foarte limitata in design.

Nordstrom are un program Proteze de san în cadrul caruia specialist ajuta femeile sa găsească sutiene potrivite in urma interventii chirurgicale reconstructive. Modelul Rosie Huntington-Whiteley a contribuit la proiectarea unor modele de sutiene in cazurile de postchirurgie mamara, care include cupe căptusite si buzunare interioare pentru a o proteza. Marks and Spencer are, de asemenea, o colectie de sutiene postoperatorii, creat cu ajutorul organizatiei Breast Cancer Now. Kitt Allan, care a avut cancer de san, a creat o linie de lenjerie si costume de baie pentru asemenea cazuri. Anano Intimates (creată de Dana Donofree ) face sutiene exclusiv pentru femeile care au avut interventii chirurgicale legate de cancer de san. Site-ul sau include un ghid care explica ce sutiene se potrivesc pentru o anume interventie chirurgicala, de la mastectomie, fara reconstructie a sanului la reconstructie bilaterala. Stella McCartney a proiectat recent un sutien post mastectomie, numit Louise Listening, dupa numele mamei ei care a murit de cancer de san. Sutienul are un fermoar si dotari făcute special pentru a grabi procesul de vindecare.

Share.

1 Comment

  1. Buna ziua!
    Am senzatia ca articolul a fost preluat de pe alte meleaguri sau nu este complet (fara ofensa). Pentru ca este in limba romana ar fi necesare cateva informatii pentru romancele noastre.
    In Romnia, incepand din acest an CNAS a introdus in nomenclatorul dispozitivelor medicale protezele externe de san + accesorii, care se traduc prin sutien. Daca aveti cunostinta despre doamne care au astfel de nevoi, ghidati-le cu incredere spre OrtoProfil, acolo vor gasi atat proteze de san cat si sutiene, confectionate de Thuasne (franta)

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.