Masturbarea – face rau? Ar trebui impiedicata? Cand apare si care sunt efectele terapeutice?

0

Masturbarea este un subiect controversat, tabu. Cu totii o facem, insa prea putini sunt cei care recunosc. Sexul este o necesitate de baza a omului, iar cand acesta nu se poate realiza, masturbarea poate fi o varinta satisfacatoare, foarte fireasca si normala. Masturbarea ne ofera senzatii diferite de cele ale unui act sexual, ne confera intimitate, o relaxare placuta in momentele de singuratate.

Masturbarea este o stimulare sexuala facuta in scopul producerii unui orgasm

Este considerata un substitut al satisfacerii atunci cand actul sexual este imposibil.

De-alungul timpului, chiar si astazi, masturbarea era considerata pacat, ceva rusinos, de aceea oamenii s-au simtit dintotdeauna vinovati pentru acest comportament. Acesta semnificatie de vina, pacat, vine din pasajul biblic in care Dumnezeu l-a omorat pe Onan, care se masturba in loc sa faca urmasi fratelui sau. Astfel, in familiile cu puternice radacini religioase, masturbarea este in continuare considerata ca fiind pacat.

Masturbarea face rau? Ar trebui impiedicata?

In nenumaratele studii efectuate pe acest subiect nu s-a putut demonstra stiintific ca masturbarea este daunatoare intr-un fel sau altul. Singurul lucru daunator este vina si rusinea adusa acelor persoane, care se masturbeaza de catre alte persoane, care se masturbeaza si ele, insa nu o recunosc. Insa, majoritatea oamenilor, chiar si in ciuda vinei pe care au simtit-o au continuat sa se masturbeze.

In unele culturi, adolescenta este initiata in tainele propriei sexualitati si este invatata de catre batranele tribului sa se masturbeze, acest lucru fiind considerat perfect normal si sanatos, astfel neexistand sentimentul de vinovatie, care se aplica in zilele noastre si care nu prea pare sa-i ajute pe adolescenti.

Masturbarea nu poate face rau. Insa ea poate fi daunatoare atunci cand o persoana o practica in defavoarea sexului cu un partener, cand il neglijeaza pe acesta din punct de vedere sexual. Atunci se recomanda discutarea acestor aspecte, pentru a constinetiza cauza, se poate opta chiar si pentru o psihoterapie de cuplu.

De asemenea, masturbarea poate fi consierata in exces doar atunci cand sunt neglijate alte aspecte ale vietii, cum ar fi invatatul, jobul sau relatiile sociale.

Acest comportament al autosatisfacerii apare cel mai des in pubertate si la varsta a treia, pentru ca in aceste perioade ale vietii senzatiile sexuale exista (in ciuda varstei fragede sau varstei inaintate), insa lipsesc mijloacele de a le satisface (in pubertate exista interdictii sociale si morale, iar la varsta a treia exista posibilitatea sa nu mai existe partener).

Masturbarea – Cand apare?

Masturbarea deliberata poate aparea la copii chiar de la 6 luni. Baietii se masturbeaza prinzandu-si usor cu mana penisul in erectie si frecandu-l, iar la fetite apare ca o frecare a clitorisului folosind obiecte precum perne, papusi, cearceafuri sau paturi facute ghem. De asemenea copilul se poate inrosi la fata, ii poate creste pulsul si poate transpira in tot acest timp, toate reactiile fiind perfect normale. Daca parintele isi surprinde copilul in astfel de ipostaze, este de preferat sa il lase singur, sa nu il deranjeze, sa nu il intrerupa, sa nu rada de el sau sa nu il certe pentru acest comportament.

Evident, copii au senzatii sexuale, chiar si daca ele capata o alta forma, decat la adulti. Ea apare ca un mister, ca o curiozitate, care ii va tine ocupati mare parte din anii copilariei.

Masturbarea de tip adult cu orgasm, senzatii si fantezii sexuale incepe de obicei la adolescentii de varsta medie, acest lucru fiind ca o punte catre sexualitatea adulta.

Masturbarea feminina

Mastrubarea are un rol importnat in sexualitatea feminina. Nu este un subsitut al actului sexual, deoarece placerea adusa este cu mult diferita de cea produsa de un partener sexual. Pe langa placerea adusa de orgasm, masturbarea le confera femeilor relaxare si detensionare.

Multe femei se masturbeaza mangaindu-si partile superioare ale vaginului si a clitorisului. Unora le place sa-si introduca obiecte in vagin, simtind senzatia penetrarii. Pentru lumea moderna s-a inventat penisul artificial, numit dildo cu sau fara vibratoare.

Se pare ca cele mai vechi falusuri (penisuri artificiale) au fost gasite in piramidele antice egiptene si erau facute din lut. Se pare ca erau obiecte foarte importante pentru doamnele egiptene, din moment ce au fost ingropate alaturi de celelalte obiecte valoroase.

Masturbarea masculina

Majoritatea barbatilor se masturbeaza in mod obisnuit, frecandu-si cu mana in sus si in jos penisul pana la ejaculare. Chiar daca s-au inventat vagine aritficiale, ei rar ajung sa foloseasca tehnici complicate, deoarece impulsul sexual masculin este primitiv si direct, ei urmarind in special satisfacerea nevoii sexuale.

Efectele terapeutice ale masturbarii

Masturbarea este un comportament sexual la fel de normal ca actul sexual in sine. Este foarte des practicata, chiar daca putini recunosc acet lucru, insa efectele pozitive ale acestui comportament poate nu sunt cunoscute de toata lumea. Iata cateva dintre ele.

Masturbarea intretine organul sexual masculin, in special la persoanele mai invarsta, atunci cand acestia nu au partener. Se cunoaste, ca in special la barbati, intreruperea pe o perioada mai lunga de timp a activitatii sexuale poate duce la impotenta sau la probleme de prostata. Astfel masturbarea poate fi o varianta buna pentru a preveni aceste efecte adverse.

Abtinerea de durata de la orice fel de activitate sexuala poate constitui cauza unor tulburari psihice, cum ar agitatia, irascibilitatea, dereglari ale somnului, reducerea capacitatii de munca, frustrare, etc. Astfel, daca nu avem partener sexual pentru o perioada mai lunga de timp, masturbarea poate fi o optiune sanatoasa pentru a evita aceste efecte adverse.

Masturbarea poate fi de multe ori si un mijloc bun de a preveni infidelitatea in cuplurile unde din diferite motive actul sexual nu se poate realiza. De asemenea ea poate preveni relatiile sexuale trecatoare periculoase sau abuzul sexual.

Masturbarea este o buna metoda de detensionare sexuala, atunci cand actul sexual nu se poate realiza. Ea nu este daunatoare din punct de vedere fizic, insa nu va inlocui niciodata sentimentul si conexiunea pa care o putem simti in actul sexual cu un partener. Sexul nu este sex daca la capatul celalalt nu exista o fiinta umana cu sentimente si emotii, deoarece sexul este cea mai implinita relatie pe care o pot avea doua persoane. Si in plus e si mai placut asa.

CristinaBarutaBaruta Cristina, psiholog- psihoterapeut, contributor Televiziunea Medicala

Tel: 0726421082

http://www.cabinetpsihologictimisoara.ro

Share.

Leave A Reply