O noua maternitate apropiata de standardele mondiale in Timisoara (VIDEO)

0

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, a anuntat ca orasul Timisoara va beneficia cat de curand de o noua maternitate apropiata de standardele mondiale ce sunt folosite in intrega lume.

Acest proiect se va desfasura in baza unor fonduri nerambursabile europene provenite din accesarea unor programe transfrontaliere.

Cooperarea va fi cu partenerii din Ungaria. Respectiv prin conducerea judetului vecin Csongrad dar si cu aportul Universitatii de Medicina din Szeged.

A fost gasit si pus la dispozitie terenul de 5000 de metri patrati chiar langa Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie (Casa Austria) adica in campusul medical al Spitalului Judetean. Este vorba despre relocarea vechii clinici de de obstetrica si ginecologie Bega intr-o cladire noua special conceputa acestui scop. Unitatea va dispune de 124 de paturi impartite in 13 departamente.

Capacitatea va creste daca se tine cont de faptul ca actualmente la Clinica Bega sunt cam 90 sau 100 de paturi.
Azi a fost incarcata documentatia in sistemul informatic nota conceptuala, dupa cum prevad normele in vigoare. Va fi analizata de specialistii. Va urma semnarea contractului de prefinantare. Proiectul si executia ar trebui sa nu fie contestate pentru a nu pierde mult timp in mod inutil.

12 milioane de euro – valoarea totala a proiectului pentru maternitate

Valoarea totala a proiectului pentru partea romana este de 12 milioane de euro: suma va fi impartita in doua directii: constructia cladirii propriu zise si dotarea cu mobilier specific va costa 8 milioane de euro si este treaba directa a CJT iar 4 milioane vor merge spre utilajele si aparatele medicale ce vor fi achizitionate de Spitalul Judetean.

Din totalul banilor necesar implicati in acest proiect, contributia proprie a Consiliului Judetean este de doi la suta din total.

Partenerii maghiari vor fi implicati in partea de cercetare stiintifica cu Universitatea de Medicina Victor Babes.
Acesta noua unitate pentru nou nascuti este de mult in discutie. Orasul are nevoie de o unitate de acest fel dar pana acum au fost doar discutii sterile fara acoperire in fonduri.

Este prima data cand se mai face un pas serios pentru acest spital. Profesionisti inca mai sunt dar nu mai aveau un spatiu adecvat si nici aparatura moderna.

Vechea clinica Bega va ramane in continuare o unitate medicala dar este inca prematur de a stabili profilul acesteia.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.