Medic: de la vaccinare la adevaruri dureroase (VIDEO)

Medic: de la vaccinare la adevaruri dureroase (VIDEO)

0

Adevaruri care dor, despre Romania, despre Sanatate, dezvaluite de prof.dr. Virgil Paunescu, la un eveniment legat de vaccinare, organizat de Televiziunea Medicala.

Prof.dr. Virgil Paunescu, despre cei 6% din PIB pentru Sanatate

Suntem singurul loc din lume in care nu se pot urmari banii din Sanatate, am crescut oarecum acel procent din PIB, eu tot scandez ca vreau 6% din PIB! Afirmatia apartine unui cunoscut medic timisorean, Mihai Gafencu, vicepresedintele organizatiei “Salvati Copiii”, si a fost facuta, la un moment dat, in cursul discutiilor, la evenimentul “Pro si contra vaccinarii”.

IMG_2124

“Iti dau o veste buna: este 6% de vreo zece ani. Iti fac socoteala: 4,5% sunt la Casa Nationala, 1% e la Ministerul Sanatatii si inca 1% cheltuie populatia din buzunarul propriu. Deci, noi vorbim de un 6% care exista de vreo zece ani. Ca sa-ti dai seama cat inseamna acesti 6% din PIB, avand in vedere ca bugetul Romaniei este cam 33% din PIB, inseamna ca cei 6% din PIB care se duc la Sanatate inseamna 20% din bugetul national, ceea ce nu-i putin deloc. Cred ca umblati dupa o cifra care e de mult atinsa, dar n-o cunoasteti”, i-a raspuns prof.dr. Virgil Paunescu, managerul Institutului OncoGen, fost consilier prezidential, si, la baza, profesor de imunologie.

IMG_2119

“Hai sa-ti mai spun ceva, e o alta poveste. Studiile referitoare la starea de sanatate a unei populatii arata ca sistemul sanitar, aia 6% de care vorbim, influenteaza starea de sanatate a populatiei nu mai mult de 20%. Restul sunt factori socio-economici. Deci, noi ne batem pentru 6% care sunt si ne batem pentru sistemul sanitar care e responsabil de 20% maximum din starea de sanatate a populatiei, restul sunt factori socio-economici, e saracia si lipsa de educatie“.

Romania este un stat mafiot din cauza politizarii excesive

Prof.dr. Virgil Paunescu a vorbit despre cateva in problemele fundamentale care afecteaza Romania, iar Sanatatea nu face exceptie:

IMG_2125

“Legea aceea din 2012 pornea de la urmatoarele premise: in Romania avem un monopol, monopolul Casei de Asigurari de Sanatate, care e monopol de stat, cel mai daunator posibil dintre monopoluri, sub monopolul ala avem politizare, ca daca totu-i de stat, baietii din politica isi baga oamenii si cred ca nu-i un secret ca totu-i politizat pana la portar. Sub politizare, ca politizarea nu-i meritocratie, apare incompetenta, hotie, coruptie, risipa, proasta administrare si subfinantare probabil, dar pana sa ajungi acolo ai atat de multe defecte incat nici nu stii cat e subfinantarea, ca tu nu stii unde se duc banii”, a afirmat prof.dr. Virgil Paunescu, fost consilier prezidential, la evenimentul “Pro si contra vaccinarii”, organizat de Televiziunea Medicala.

“Toata lumea spune: zece ani in tara asta a fost dezastru, nu s-a stiut ce se face. Ba da, tot ce s-a facut, zece ani in care eu am fost, a fost sub deviza catorva principii: unul, nu exista calitate fara competitie si nu e competitie fara privat, inclusiv in Sanatate, al doilea lucru, Romania este un stat mafiot, fara niciun fel de discutii, din cauza politizarii excesive in principal, nu are nicio legatura cu meritocratia si intrebarea era: cine se poate opune statului mafiot si introduce statul de drept? Asta a fost o intrebare pe care noi ne-am pus-o acolo unde ne injura lumea. Raspunsurile erau asa: clasa politica? Nu, ea este cauza! Sistemul din spatele clasei politice, adica serviciile? Sunt cauza cauzei. Atunci cine? Doar economia de piata“, spunea prof.dr.Virgil Paunescu.

IMG_2047

Cauza scaderii vaccinarilor sta tot in organizarea sistemului sanitar

Prof.dr.Virgil Paunescu crede ca se merge intr-o directie gresita atunci cand se analizeaza cauza scaderii numarului celor vaccinati:

“Cred ca mergem intr-o directie gresita. Noi ce vedem, vedem niste statistici cum scade populatia vaccinata si punem asta pe seama rezistentei la vaccinare. Dar nu cred ca este asta cauza. Asta este, asa, o cauza secundara. Cauza scaderii vaccinarilor sta tot in organizarea sistemului sanitar. Si avem aici medici de familie. Am s-o rog pe doamna doctor sa ne spuna: ce copii vaccinati dumneavoastra? Vaccinati copiii pe care-i aveti pe lista! Deci, in momentul in care s-a introdus in ’97 legea asigurarilor de sanatate si s-a pierdut teritorializarea la medicul de familie, s-a pierdut controlul preventiei si al vaccinarii

IMG_2124

La evenimentul “Pro si contra vaccinarii”, organizat de Televiziunea Medicala, au abordat subiectul vaccinarii, dintr-o perspectiva sau alta, cunoscuti specialisti in domeniu, personalitati ale societatii civile si ONG-urilor, dar si reprezentanti ai medicilor de familie.

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.