Medicament-problema! Risc de avort sau malformatii

Medicament-problema! Risc de avort sau malformatii

0

Nu trebuie utilizat in timpul sarcinii! Noi dovezi despre riscul de avort sau malformatii la copil daca femeile gravide iau acest medicament. Probleme apar si daca barbatii iau acest medicament!

Incriminat: micofenolatul, un medicament utilizat in caz de transplant

“Agentia Europeana a Medicamentului atrage atentia asupra faptului ca micofenolatul, un medicament utilizat in caz de transplant nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care nu exista alternativa adecvata pentru prevenirea respingerii transplantului”, transmite Agenţia Naţionala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Micofenolatul (micofenolat de mofetil sau acidul micofenolic) este un medicament imunosupresor (care suprima sistemul imunitar, mecanismul natural de aparare a organismului). Acesta este autorizat pentru utilizare in asociere cu alte medicamente pentru prevenirea respingerii organului transplantat la pacientii cu transplant de rinichi, inima sau ficat. in UE, micofenolatul de mofetil este autorizat centralizat sub denumirea comerciala de CellCept din anul 1996, acesta fiind autorizat totodata prin diverse proceduri nationale sub denumirea de Myfortic si alte denumiri.

Ingrijorarile sunt justificate! Exista probabilitatea ca expunerea la acest medicament a femeilor gravide, din cauza medicamentelor utilizate fie de catre ea insasi, fie de catre partener, prin raport sexual neprotejat, sa dauneze fatului aflat in dezvoltare. Aproximativ jumatate dintre cazurile de sarcina la femeile care utilizeaza acest medicament se finalizeaza cu avort spontan, iar un sfert dintre copiii care supravietuiesc se nasc cu malformatii congenitale, sustin autoritatile in domeniul medicamentului.

Printre malformatiile asociate cu tratamentul cu micofenolat se enumera anomalii ale urechilor, ochilor si fetei, boli cardiace congenitale, inclusiv defecte septale, polidactilie sau sindactilie, malformatii traheo-esofagiene precum atrezia de esofag, efecte asupra sistemului nervos precum spina bifida, si anomalii renale.

Atentie la acest medicament! Ce trebuie sa stie femeile, ce trebuie sa stie barbatii

Inainte de inceperea tratamentului cu acest medicament, femeilor care pot ramane gravide trebuie sa li se efectueze teste de sarcina, recomandandu-se un test cu aproximativ 8 – 10 zile inainte de incepere si un altul imediat inainte de inceperea tratamentului. Daca este necesar, testele de sarcina trebuie repetate in timpul tratamentului (de exemplu, in cazul neglijarii masurilor de contraceptie). Femeile care pot ramane gravide trebuie sa foloseasca doua metode de contraceptie eficace, atat in cursul tratamentului cu micofenolat, cat si timp de sase saptamani dupa oprirea acestuia.

Barbatilor activi din punct de vedere sexual, aflati in tratament cu micofenolat, li se recomanda folosirea prezervativului in timpul actului sexual, atat pe durata tratamentului cat si timp de minimum 90 de zile dupa oprirea acestuia; totodata, partenerele acestora trebuie sa utilizeze masuri contraceptive eficace in aceeasi perioada.

Pacientii aflati in tratament cu micofenolat nu trebuie sa doneze sange in timpul tratamentului si timp de sase saptamani dupa aceea, iar barbatilor li se recomanda sa nu doneze sperma in timpul tratamentului si timp de 90 de zile dupa oprirea acestuia

Ce li se recomanda medicilor in legatura cu acest medicament

In versiunea actualizata a informatiilor despre medicament se va sublinia recomandarea referitoare la utilizarea de metode contraceptive eficace de catre femeile si barbatii care folosesc acest medicament precum si la necesitatea efectuarii de teste de sarcina atat anterior cat si in timpul tratamentului, dupa necesitati, pentru excluderea sarcinilor nedorite.

Pacientilor trebuie sa li se asigure consiliere. Acestora trebuie sa fie avertizati sa nu opreasca tratamentul cu micofenolat fara discutarea prealabila a acestei decizii cu un medic si sa consulte imediat medicul in cazul in care femeile considera ca s-ar putea sa fi ramas gravide in timpul tratamentului.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.