Medicamente care pot sa creeze probleme. ANMDM avertizeaza

Medicamente care pot sa creeze probleme. ANMDM avertizeaza

0

Autoritatile europene au declansat reevaluarea unor medicamente care contin corticosteroizi inhalatori, anunta Agenţia Naţionala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Si medicamentul Tysabri (natalizumab), utilizat in tratarea sclerozei multiple, e in vizor: poate duce la invaliditate severa sau deces!

Reevaluarea acestor medicamente care contin corticosteroizi cu administrare pe cale inhalatorie a fost solicitata de catre Comisia Europeana, in vederea evaluarii riscului de aparitie a pneumoniei (inflamatia plamanilor) in cazul utilizarii acestor medicamente pentru tratarea bronhopneumopatiei obstructive cronice. BPOC este o boala inflamatorie cronica a plamanilor, care implica lezarea sau blocarea cailor respiratorii si a alveolelor pulmonare. in Uniunea Europeana, pentru tratamentul BPOC se utilizeaza pe scara larga corticosteroizi, administrati de obicei prin inhalare cu ajutorul unui dispozitiv pentru inhalat.

Corticosteroizii, cunoscuti totodata si sub numele de steroizi, sunt medicamente antiinflamatoare folosite in tratamentul unei game largi de afectiuni. Astfel de medicamente sunt similare hormonilor naturali produsi in mod normal de catre glandele suprarenale (doua glande de dimensiune redusa, situate deasupra rinichilor).

Formele farmaceutice pentru inhalat ale medicamentelor care contin corticosteroizii beclometazona, budesonida, flunisolid, propionat de fluticazona si furoat de fluticazona sunt autorizate si comercializate cu indicatii terapeutice in BPOC. Medicamentele care contin corticosteroizi au fost autorizate in Uniunea Europeana prin proceduri centralizate si nationale.

Tysabri – risc de aparitie a leucoencefalopatiei multifocale progresive: poate duce la invaliditate severa sau deces

Agentia Europeana a Medicamentului a demarat reevaluarea medicamentului Tysabri (natalizumab), utilizat in tratarea sclerozei multiple. Obiectivul acestei actiuni il constituie evaluarea
necesitatii revizuirii, din perspectiva noilor dovezi stiintifice, a recomandarii catre profesionistii din domeniul sanatatii si pacienti privitor la modul de gestionare a riscului cunoscut de aparitie a leucoencefalopatiei multifocale progresive (LMP), asociat cu acest medicament. LMP este o infectie cerebrala rara, determinata de virusul John Cunningham (JCV), cu simptome ce pot fi similare celor intalnite in atacul de scleroza multipla şi care poate duce la invaliditate severa sau deces.

Riscul de aparitie a LMP este mai mare si in cazul utilizarii, anterior tratamentului cu medicamentul Tysabri, a unor medicamente imunosupresoare (medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar), sau in cazul pacientilor cu rezultat pozitiv la testarea anticorpilor impotriva virusului care determina aparitia LMP (semn de posibila prezenta a virusului in organism).

Dovezile stiintifice privitoare la LMP se acumuleaza rapid, aparand date noi care par sa indice necesitatea revizuirii metodelor utilizate pentru calcularea riscului de aparitie a LMP si a testarii pacientilor asimptomatici mai frecvent decat recomandat in mod curent in vederea identificarii prezentei LMP. Recent, au fost dezvoltate noi teste de diagnostic, fiind necesara evaluarea posibilului impact al acestora asupra recomandarilor de prescriere curente, precizeaza ANMDM.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.