Medicamente compensate – plafon majorat, lista “curatata”

0

“Cadou” facut de Guvern pensionarilor – a fost majorat plafonul pana la care beneficiaza de medicamente compensate. Pe de alta parte, 17 medicamente compensate au fost retrase!

Pensionarii ale caror venituri provenite numai din pensii sunt de pana la 700 de lei/luna vor beneficia de majorarea cu 10% a plafonului pretului de referinta/ prescriptie la medicamente compensate, conform unei Hotarari aprobate de Guvern.

Astfel, pensionarilor care obtin aceste venituri le vor fi acordate prescriptii compensate in proportie de 90%, prescriptii a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta/prescriptie este de pana la 330 de lei pe luna. Anterior acestei modificari, plafonul pretului de referinta/ prescriptie era de 300 de lei lunar. Actul normativ va intra in vigoare incepand cu 1 octombrie 2015.

Hotararea de Guvern mai prevede ca, incepand cu data de 1 octombrie 2015, 17 tipuri de medicamente ce nu se mai regasesc in ghidurile nationale si internationale de practica terapeutica sa fie retrase din Lista de medicamente ce cuprinde denumirile comune internationale (DCI) corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, precum si acelea care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, dupa cum urmeaza:

* 9 DCI (Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, Combinatii rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum) au fost retrase in urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizatiei de punere pe piata;

* 5 DCI (Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum) au fost delistate deoarece reprezinta medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala in Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman;

* 1 DCI (Natrii iodidum) a fost retras datorita utilizarii sale exclusiv in scop diagnostic;

* 2 DCI (Glucosaminum si Ginkgo Biloba) nu vor mai face parte din lista de medicamente compensate in urma evaluarii efectuate de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Hotararea mai reglementeaza mutarea altor 21 de medicamente (Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum) pe o sublista de medicamente compensate, cu procent de compensare de 20%.

In acest fel, va fi creata posibilitatea identificarii de fonduri, precum si negocierea si incheierea contractelor cost-volum pentru noi medicamente care, in urma evaluarii ANMDM, au primit decizii de intrare conditionata in lista de medicamente compensate.

Aceste noi medicamente au o importanta deosebita in elaborarea unor tratamente inovative ce reprezinta standard terapeutic in alte tari europene.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.