Nu mai sunt medicamente pentru copiii bolnavi de cancer

1

Situatie alarmanta in spitalele din Romania, unde copiii cu leucemie primesc tratamente incomplete care, in loc sa-i salveze, le micsoreaza sansele de supravietuire. La Spitalul de Pediatrie din Iasi, trei medicamente pentru afectiunile oncologice lipsesc de aproximativ o luna. Ministrul Sanatatii admite ca astfel de probleme sunt in spitalele din toata tara si promite ca va cauta o solutie.

De mai bine de o luna, parintii celor opt copii cu leucemie, internati in Spitalul de Pediatrie din Iasi, se tem in fiecare secunda pentru vietile celor mici. Trei medicamente vitale lipsesc din spital. Tatal unuia dintre copii, un baiat de 6 ani, povesteste ca a incercat sa rezolve singur situatia.

“M-am interesat in strainatate si am reusit sa iau aceste medicamente absolut necesare cu suma de aproximativ 9.000 de euro. Mi s-a spus ca nu este medicamentul in spital si ca nu se stie cand poate fi livrat, desi acesta se regaseste in Programul National de Oncologie.”, a spus un parinte.

La Spitalul de Pediatrie din Iasi, ultima aprovizionare cu cele trei medicamente vitale s-a facut in octombrie anul trecut. Si medicii sunt ingrijorati.

  • Reporter: Exista inlocuitori sau sunt medicamente de baza?
  • Prof. dr. Ingrith Miron, sefa sectiei de oncologie Spitalul de Pediatrie Iasi: Nu sunt doamna, cum sa fie inlocuitori? Nu. Bolnavul poate deceda. Nu ii faci protocolul, boala avanseaza si decedeaza. Nu mai este o evolutie. Decat una proasta, daca nu respecti niste criterii.

Unicul distribuitor pentru aceste medicamente este compania aflata in subordinea Ministerului Sanatatii.

“De aproximativ o luna de zile sunt absente din farmacia spitalului. Noi am facut demersuri si la colegii de specialitate din spitalele bucurestene, insa si raspunsul dumnealor a fost acelasi.”, a spus Dr. Tamara Rosu-Solange, purtator de cuvant Spitalul de Pediatrie Iasi.

Ministrul Sanatatii spune ca va cauta o solutie, insa nu poate da un termen pana la care situatia va fi rezolvata.

“Nu e vorba numai de copiii din Iasi, e vorba de copiii din toata tara care au aceasta problema. Am pornit modificarea ordinului pentru nevoi speciale in asa fel incat sa pot aduce aceste produse.”, a spus Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

  • Reporter: Cine isi asuma raspunderea daca acesti copii nu vor supravietui?
  • Florian Bodog, ministrul Sanatatii: Asta este o intrebare pe care mi-o adresati mie?

Doar parintii a 4 din cei 8 copii internati cu leucemie la spitalul din Iasi si-au permis sa cumpere din straintate medicamentele lipsa.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Nu mai sunt medicamente pentru copiii bolnavi de cancer

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.