Medicamente interzise in alte tari pot fi cumparate in Romania

Medicamente interzise in alte tari pot fi cumparate in Romania

0

Medicamente interzise in alte tari sunt vandute la liber in farmaciile din Romania. Sute de medicamente de la noi au la baza substante care au fost scoase de pe alte piete ori sunt supuse unui control strict.

Medicamente precum aspirina si algocalminul sunt interzise in alte tari

Este vorba despre medicamente foarte populare, precum aspirina sau algocalminul. Pana acum, in Romania, niciunul din mai marii Sanatatii nu si-a asumat scoaterea din uz a unui medicament. Foarte rar, s-a renuntat la un medicament doar cand a vrut producatorul sau cand a fost complet interzis in toata Europa.

In Romania se poate cumpara usor un medicament interzis in patru tari si cu regim strict in altele. In toata lumea sunt 85 de astfel de substante scoase de pe piata sau cu restrictii severe la prescriere.

30 dintre medicamente cu probleme se gasesc si in Romania

Nu doar ca nu au regim special, dar unele dintre medicamente sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intre 50 si suta la suta. Vorbim despre 166 de medicamente in a caror componenta intra 10 dintre substantele vizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

De exemplu, acidul acetilsalicilic din aspirina a fost interzis in Serbia in anul 2005. Tot atunci, sarbii au restrictionat metamizolul, cunoscut la noi ca algocalmin, interzis in Franta din 2006. In Romania, ele pot fi prescrise chiar si copiilor.

„Aspirina poate provoca sindrom Reye, care este un sindrom ce poate ameninta viata. Afecteaza ficatul, rinichii si creierul. Algocalminul sau metamizolul sodic provoaca scaderea numarului de granulocite, deci imunitatea se prabuseste”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.

Agentia Europeana a Medicamentului a recomandat scoaterea codeinei din tratamentul copiilor sub 12 ani. Spania a reactionat prima. In Romania, prospectul siropurilor de tuse permite inca folosirea la gravide si nou-nascuti.

Codeina este un analgezic foarte puternic care, in urma metabolizarii in organism, se transforma in morfina. Unul dintre efectele intr-adevar foarte periculoase este pauza respiratorie”, spune Gheorghita Sardescu, seful Sectiei de Neonatologie de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Romania nu a scos de pe piata niciun tratament si nu a modificat vreun prospect ca urmare a unor studii interne, ci doar la presiunea organismelor internationale. De ce? Raspunsul este un secret pe care Agentia Nationala a Medicamentului il tine departe de curiozitatea justificata a presei si a publicului.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.