Medicamente, in proces. CNAS: respectam sentinta, dar incalcam legea!

Medicamente, in proces. CNAS: respectam sentinta, dar incalcam legea!

0

Vom respecta decizia instantei, chiar daca asta inseamna sa incalcam legea – asta sustine CNAS, care a venit cu precizari legate de sentinta cu privire la acordarea unor medicamente compensate 100% pentru sapte pacienti cu cancer.

proces”CNAS va pune in executare sentinta, avand in vedere caracterul executoriu al acesteia. Mentionam ca, prin respectarea acestei decizii, CNAS incalca art.232 din Legea 95/2006, care prevede ca asiguratii au dreptul la medicamente cuprinse in lista de medicamente compensate si gratuite aprobata prin Hotarare de Guvern. Drept urmare, CNAS va exercita caile de atac legale impotriva sentintei date de instanta”, a anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

CNAS precizeaza ca, pentru prima data in ultimii sase ani, Ministerul Sanatatii a actualizat lista cu medicamente compensate si gratuite – introducand un numar de 17 medicamente fara echivalent terapeutic, care se adreseaza pacientilor care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative, insa lucrurile nu se vor opri aici. Pana la finalul acestui an, Ministerul Sanatatii va elabora o noua lista de medicamente compensate si gratuite ”pe baza unor criterii obiective, verificabile si transparente care trebuie sa tina cont de nevoile pacientilor”, suna promisiunea CNAS.

Premierul Victor Ponta despre situatia in care se gaseste CNAS

Ponta“Statul va respecta decizia, va achita. (Statul — n.r.) trebuie sa faca recurs pentru motivul foarte simplu ca altfel Curtea de Conturi imputa conducerii CNAS, daca nu face recurs (…) banii respectivi si le imputa persoanelor, nu institutiei. Asa spune legea finantelor publice. (…) Dar atata timp cat sentinta este executorie, se aplica imediat”, a afirmat premierul Victor Ponta, joi, potrivit Agerpres.

Cand si cum se va rezolva problema medicatiei pacientilor bolnavi de cancer? Cand vor fi bani, Ponta legand chestiunea medicamentele de alte aspecte avele vietii economico-financiare din Romania de astazi: “Atunci cand vom avea promulgata legea insolventei, atunci cand vom combate evaziunea fiscala care face ravagii in toate domeniile vietii.(…) Trebuie bani. Ai mai multi bani la buget, poti sa compensezi mai multe medicamente. Din ce credeti ca e lista de medicamente?”

Sapte pacienti bolnavi de cancer au dat in judecata Ministerul Sanatatii si CNAS pentru a avea acces medicamente noi, care nu apar lista de medicamente compensate sau gratuite, caci autoritatile nu au actualizat-o. Medicamente in cauza sunt: Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf), Ipilimumab (denumire comerciala Yervoy), Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf), Tocilizumabum (denumire comerciala Roacterma), Crizotinibum (denumire comerciala Xalkori). Sentinta nu este definitiva, dar este executorie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.