Lipsesc 14 medicamente oncologice uzuale. Pacientii renunta la tratament, renunta la viata

0

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, a declarat luni ca lipsesc de pe piata intre 10 si 14 medicamente oncologice uzuale.

“Lipsesc intre 10 si 14 medicamente uzuale, deci nu vorbim de medicamentele foarte scumpe care se dadeau cu aprobarea comisiei (n.r. — de specialitate), deci medicamente uzuale care nu se mai justifica economic pentru producatori a fi aduse, iar cele care se mai justifica pleaca la comertul intra-comunitar”, a spus Irimia.

El a afirmat ca aceste medicamente lipsesc, desi exista obligativitate pentru producatori de a le asigura pe piata inca un an.

Cei care nu au aceste posibilitati renunta la tratament, renunta la viata

“In continuare nu ne gasim tratamente, unele citostatice au fost notificate la ANMDM ca nu vor mai fi aduse pe piata. Noi stim ca obligativitatea celor care retrag de pe piata medicamente este sa-l asigure pe piata un an de zile de la notificare. Lucrul acesta nu se intampla. Aceste medicamente au disparut inca inainte de a fi notificate la ANMDM, iar acum nu avem decat sa ne aprovizionam din tarile vecine, de la cunostintele din piata europeana, iar cei care nu au aceste posibilitati renunta la tratament, renunta la viata. Chiar daca domnul ministru a promis ca va rezolva problema tin sa ii amintesc — cancerul nu se trateaza cu promisiuni!”, a spus presedintele FABC.

Acesta a participat luni la lansarea campaniei “#voceaTAseaude” cu prilejul Zilei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian.

Share.

Leave A Reply