Peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piata

0

600 de medicamente au fost retrase de pe piata din Romania. Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a atras atentia tuturor factorilor implicati asupra consecintelor lipsei unor pastile din farmaciile din Romania.

Din 2016 si pana acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piata

Daca la inceputul lui 2015 numarul pastilelor inregistrate in Romania depasea 6.000, pana in prezent un sfert dintre ele au fost retrase oficial de producatori. Numai din 2016 si pana acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piata, iar alte cateva sute au fost inregistrate cu notificare pentru retragere. In ultimele luni, numarul notificarilor de retragere de pe piata romaneasca a crescut considerabil, iar acest lucru va duce in perioada urmatoare la o criza fara precedent a medicamentelor, in special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacientii au nevoie imediata si neingradita de acces la tratament”, se arata intr-un comunicat remis de Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Cauza? Deciziile politice eronate

Aceasta situatie grava se datoreaza deciziilor politice eronate ale reprezentantilor autoritatilor si anume cei care au stabilit politicile de preturi la medicamente, sustine ADEM.

“Acest model economic a fost folosit ca instrument politic de factorii de decizie, indiferent de guvern, prin promovarea ideii ca se urmareste scaderea pretului la medicamente si deci un acces mai facil al populatiei la acestea. Insa, acest model de calcul nesustenabil a dus la decizia producatorilor de retragere de pe piata romaneasca a sute de pastile”, sustin reprezentantii ADEM.

Ei arata ca nu este adevarata ideea lansata in spatiul public potrivit careia responsabilitatea pentru criza actuala, pentru cele trecute si pentru cele viitoare apartine societatilor care desfasoara activitati de comert intracomunitar cu medicamente.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.