Medicamentul luat de Sarapova folosit in tratarea anginei pectorale, dar si pentru imbunatatirea performantelor sportive

0

Mildronat, medicamentul luat de Maria Sarapova, depistata pozitiv la Australian Open, este folosit in tratarea anginei pectorale si a infarctului miocardic, dar si in cazul micsorarii capacitatii de munca si in cel al unui efort fizic sporit.

Agentia Mondiala Antidoping a adaugat meldonium pe lista celor intezise

De la 1 ianuarie, Agentia Mondiala Antidoping a adaugat susbtanta activa din mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali si metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteza, deoarece creste vascularizarea muschiului cardiac si imbunatateste performantele sportive.

Produsul a devenit interzis de WADA dupa ce a fost inscris in programul de supraveghere in 2015, “pentru a detecta posibilele tendinte de abuz”.

“Meldonium a fost adaugat din cauza datelor care indicau utilizarea sa de care sportivi pentru imbunatatirea performantelor”, a anuntat WADA, toamna trecuta, conform lequipe.fr.

Potrivit prospectului, mildronat se mai utilizeaza pentru insuficienta cardiaca cronica, carilalgie pe fond de distrofie a miocardului si tulbulari circulatorii encefalice. Mediamentul stimuleaza capacitatea de munca fizica si intelectuala.

Pana in acest an, sportivii puteau folosi acest medicament atat in perioada de pregatire, cat si in competitii.

Mildronat este produs de o companie letona, fiind comercializat in Rusia si in Tarile Baltice, dar interzis in Europa de Vest si SUA. Medicamentul este un success comercial, cu cifre de afaceri in export de aproape 60-70 de milioane de euro in 2013.

Agentiile antidoping nationale au informat din timp sportivii asupra includerii substantei meldonium pe lista celor interzise. De exemplu, agentia rusa, Rusada, avertiza, pe site-ul oficial, inca din 30 septembrie 2015, cu privire la interzicerea meldoniumului.

Mai multi sportivi au fost depistati pozitiv cu meldonium

Din ianuarie, mai multi sportivi au fost depistati pozitiv cu meldonium, intre care etiopianul Endeshaw Negesse, fost castigator la maratonul de la Tokyo, sau specialista suedeza la semifond Abeba Arewagi. Luni, medaliata cu bronz la patinaj artistic in proba de dans, rusoaica Ekaterina Bobrova, a fost depistat pozitiv cu meldonium.

Jucatoarea rusa de tenis Maria Sarapova, fost numar 1 mondial, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca a fost depistata pozitiv, dupa un test la Australian Open.

In varsta de 28 de ani, Sarapova a anuntat ca a fost depistata pozitiv cu substanta meldonium, continuta de un medicament pe care il folosea de mai multi ani, la recomandarea medicilor sai.

“Am picat testul si imi asum intreaga responsabilitate pentru asta. Am luat medicamentul timp de zece ani, dar de la 1 ianuarie substanta continuta a intra pe lista celor interzise si nu am stiut. Am primit la 22 decembrie un e-mail de la WADA despre schimbarile aparute pe lista substantelor interzise si nu am dat click pe acel link. Am facut o mare greseala. Stiu consecintele si nu-mi doresc sa-mi inchei cariera astfel . Sper sa mi se dea sansa de a juca din nou”, a declarat Sarapova, conform BBC.

Sarapova a luat acest medicament deoarece avea semne de diabet

Ea a precizat ca a luat acest medicament deoarece avea semne de diabet si un un membru al familiei suferea de aceasta boala. Cand a inceput sa ia medicamentul se imbolnavea des si acuza o lipsa de magneziu.

Sarapova va fi suspendata provizoriu incepand cu 12 martie, pana la rezolvarea cazului sau, potrivit Federatiei Internationale de Tenis (ITF).

“In urma declaratiei Mariei Sarapova, Programul antidoping in tenis (TAPD) poate confirma urmatoarele: – la 26 ianuarie 2016, Maria Sarapova a fost testata antidoping dupa un meci la Australian Open; Proba a fost analizata de laboratorul acreditat WADA, fiind pozitiva cu melodonium, substanta interzisa de codul WADA si de TAPD; In conformitate cu articolul 8.1.1 din TAPD, Sarapova a fost acuzata de incalcarea regulamentului antidoping la 2 martie; Maria Sarapova a acceptat faptul ca a fost depistata cu meldoniu; Avand in vedere ca aceasta nu este o substanta acceptata de WADA (deci nici de TADP), Maria Sarapova va fi suspendata provizoriu incepand cu 12 martie, pana la rezolvarea acestui caz”, a anuntat federatia internationala.

sursa

Share.

Leave A Reply