Medici de familie neinscrisi intr-o retea de screening pentru cancerul de col uterin

Medici de familie neinscrisi intr-o retea de screening pentru cancerul de col uterin

0

DSP Bihor a constatat ca aproape o treime din totalul medicilor de familie in contract cu Casa de Asigurari nu sunt inscrisi intr-o retea de screening pentru a depista cancerul de col uterin! Care ar putea fi explicatia și care sunt consecintele?

Sunt unitati administrativ-teritoriale din Bihor unde niciun medic de familie nu este inscris intr-o retea de screening

Directia de Sanatate Publica Bihor anunța ca a identificat 97 medici neinscrisi intr-o retea de screening pentru cancerul de col uterin, din totalul de 341 medici de familie in contract cu CAS Bihor. Au fost identificate si unitatile administrativ-teritoriale in cadrul carora nici un medic de familie nu este inscris intr-o retea de screening pentru cancerul de col uterin: Abram, Abramut, Boianu Mare, Bulz, Cristioru de Jos, Curtuiseni, Dragesti, Popesti, soimi, Suplacu de Barcau, Tinca, Varciorog, Viisoara.

”Majoritatea acestor localitati sunt in zona Marghita si e posibil sa fie corelata cu neinscrierea intr-o retea de screening a Spitalului Orasenesc “Dr. Pop Mircea” Marghita (pentru activitatile de recoltare a frotiului citologic Babes-Papanicolau efectuata de cabinetul de ginecologie)”, precizeaza DSP Bihor.

Femeile ar putea afla din timp daca au cancer de col uterin

Pentru depistarea precoce a afectiunii – cancerul de col utern in judetul Bihor exista doua retele de screening:
– Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea
– Spitalul Pelican Oradea.

In cadrul acestor retele medicii de familie au rolul de informare/consiliere a femeilor cu varsta cuprinsa intre 25-64 ani privind importanta depistarii cancerului de col uterin (inclusiv indrumarea la un cabinet de ginecologie in vederea testarii citologice Babes-Papanicolau).

Prin neinscrierea medicului de familie intr-o retea de screening privind cancerul de col uterin, femeile eligibile din lista acestuia nu pot beneficia gratuit de acest serviciu preventiv – depistarea precoce activa a cancerului de col uterin.

DSP Bihor: nu putem constrange nici o unitate medicala, speram insa ca medicii neinscrisi sa opteze cat mai curand posibil pentru una din retelele pentru cancerul de col uterin

”Directia de Sanatate Publica a judetului Bihor nu poate constrange nici o unitate medicala (cabinete ale medicilor de familie sau spitale) sa participe la activitatile de screening pentru cancerul de col uterin, putem doar sa participam la informarea furnizorilor si populatiei privind serviciul preventiv asigurat din fondurile Ministerului Sanatatii”, afirma reprezentantii institutiei.

Lista medicilor de familie neinscrisi intr-o retea de screening a fost comunicata celor doua spitale: ”Speram ca medicii neinscrisi sa opteze cat mai curand posibil pentru una din retele, iar ulterior sa desfasoare activitatea de consiliere/informare in vederea participarii femeilor eligibile din lista proprie la depistarea precoce a cancerului de col uterin”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.