Veniturile medicilor de familie din judetul Timis cresc

1
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis precizeaza ca incepand cu luna aprilie, veniturile medicilor de familie din judet cresc.
“Conform noului contract cadru de acordare de servicii medicale si a normelor metodologice de aplicare, medicina de familie primeste din aceasta luna bani in plus, prin cresterea valorii punctului minim garantat de la 4,8 lei la 5,8 lei per capita si de la 2,2 lei la 2,8 lei per serviciu”, afirma Victor Dumitrascu, Presedinte-Director General CJAS Timis.
O alta nouatate importanta pentru pacienti, adusa de contractul cadru din acest an, este cea referitoare la posibilitatea ridicarii retetei medicale de catre un bolnav, incepand cu data de 1 iulie, din orice farmacie din tara aflata in contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate, indiferent de localitatea unde a fost prescrisa reteta medicala.
Precizam ca in contract cu CJAS Timis sunt 422 medici de familie, din care 248 in Timisoara.
De cresterile salariale, dupa noua lege a salarizarii, beneficiaza doar medicii din sistemul bugetar, deci medicii de familie sunt exceptati de la aceste majorari.

„Se afirma de mai mult timp in presa si in spatiul public faptul ca veniturile medicilor vor creste foarte mult. De ieri aceste mariri s-au aplicat. Dorim sa precizam ca ne bucuram pentru colegii nostri din spitale si din ambulatoriile integrate ale spitalelor, iata ca se intampla un lucru firesc pentru jumatate dintre medicii Romaniei. Este necesar sa precizam insa ca de aceste cresteri salariale beneficiaza doar medicii din sistemul bugetar, NU TOTI medicii.”, arata reprezentantii Societatii nationale de Medicina de Familie – SNMF.

Ei atrag atentia ca „veniturile medicilor de familie si ale medicilor din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, ca si asistentii medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiaza de mariri, desi fac parte din sistemul public de sanatate.”
Majorarile nu se aplica, practic, pentru peste 11.000 de medici de familie, cati sunt in Romania, arata SNMF.

„Din circa 40.000 de medici care lucreaza in contract cu casele de asigurari de sanatate, circa 11.256 sunt medici de familie si inca aproximativ 10.000 sunt medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate. Adica, aproximativ jumatate din medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor mariri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor”, se arata in punctul de vedere al SNMF.

Pentru 2018 a fost operata o crestere a venitului cabinetelor de 15-17%, recunosc reprezentantii SNMF, dar, spun ei, „aceasta va fi consumata majoritar de cresterea pretului la utilitati, telefon, redevente etc, toate calculate in functie de cursul euro. Fiscalitatea din anii 2016 si 2017 a fost, de asemenea, extrem de severa pentru cabinetele noastre si inca platim sume consistente aferente anilor precedenti. Finantarea medicinei de familie a ramas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sanatatii. Din acest procent se acopera cheltuielile necesare functionarii cabinetelor, taxe, impozite si venitul a 11.256 de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenti medicali, dar si alt personal angajat. Pentru veniturile medicilor si asistentelor din aceste paliere ale sistemului public de sanatate NU exista mariri prevazute de bugetul din acest an, dupa cum nu au fost nici in anii precedenti”.

Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina de Familie spun, in final, ca „toate aceste precizari sunt necesare pentru a nu crea si mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical”.

Share.