Medicii de familie acuza blocarea sistemului informatic

Medicii de familie acuza blocarea sistemului informatic, CNAS raspunde

0

La cateva zile dupa ce medicii de familie au acuzat o sincopa majora a Sistemului Informatic Unic Integrat, CNAS da explicatii: au fost cel mult… “mici intarzieri”.

“Incepand cu joi, 7.04.2016, ora 16, si pana vineri la ora 12, Sistemul Informatic Unic Integrat nu a functionat practic deloc, obligand medicii de familie si pacientii sa astepte ore in sir validarea serviciilor”, au relatat Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, care acuza: CNAS nu este capabila sa ofere un sistem informatic functional si nici sa recunoasca atunci cand sistemul nu functioneaza!

Medicii de familie sustin ca nefunctionarea joi si vineri va duce automat la invalidarea serviciilor, deoarece este depasit termenul de 72 de ore impus. “De asemenea, functionarea offline ii expune pe medici, deoarece nu poate fi constatata calitatea de asigurat, nu se poate verifica depasirea numarului de medicamente primite de pacient, precum si alte astfel de informatii care exista in contracte ca obligatii ale furnizorilor de servicii medicale, dar pe care CNAS alege sa nu le pomeneasca in comunicatele publice in care dezinformeaza ca totul merge bine”, transmit cele doua organizatii care ii reprezinta pe medicii de familie.

Acestea transmit un ultimatum: viitoarele intreruperi ale SIUI care vor depasi 4 ore vor fi tratate ca o incalcare a contractului-cadru si vom notifica autoritatile competente sa rezolve aceasta problema!

Marti, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a raspuns: in perioada 7-8 aprilie 2016 nu au existat blocaje ale Sistemului Informatic Unic Integrat, CNAS nu a inregistrat sesizari venite din partea furnizorilor de servicii medicale referitoare la blocarea sistemului informatic! “Este posibil sa fi existat situatii in care sistemul a raspuns cu mici intarzieri, cauzate de faptul ca ne-am aflat in perioada de raportari lunare: peste 1.300 furnizori au raportat serviciile in data de 7 aprilie, iar alti 778 furnizori in data de 8 aprilie”, precizeaza CNAS.

In sprijinul acestei afirmatii, CNAS sustine ca numarul serviciilor medicale acordate si validate cu cardul de sanatate la nivel national in cele doua zile a fost peste media serviciilor acordate zilnic: “In data de 7 aprilie 2016 a fost prescris un numar de 222.761 retete, iar alte 218.803 retete au fost prescrise in data de 8 aprilie, in conditiile in care media zilnica este de aproximativ 200.000 retete prescrise in sistem”.

Potrivit CNAS, in cele doua zile, numarul mediu de accesari simultane in SIUI a fost de 43.000 pe secunda! Reprezentantii Casei spun ca numarul ridicat de servicii medicale acordate in aceasta perioada, peste medie, este explicat de faptul ca majoritatea pacientilor cu afectiuni cronice merg la inceputul lunii la medic pentru eliberarea prescriptiilor medicale.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.