Medicii de familie: nu distribuim carduri de sanatate!

0

Cardurile de sanatate, un nou prilej de disputa! Medicii de familie, prin reprezentantii lor, anunta raspicat ca refuza sa se implice in distributia cardurilor de sanatate care au ramas nedistribuite. CNAS a anuntat, la finalul anului trecut, ca aproximativ un milion de carduri de sanatate se afla inca in circuitul postal sau au fost returnate caselor de asigurari de sanatate.

In 2013 au fost tiparite patru milioane de carduri de sanatate, iar in 2014 au mai fost tiparite peste noua milioane de carduri de sanatate pentru persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani. Pana la sfarsitul lui 2014, erau distribuite aproximativ 12,5 milioane de carduri de sanatate prin intermediul Postei Romane.

De ce refuza medicii de familie sa distribuie carduri de sanatate

Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Naţionala a Patronatelor Medicilor de Familie doresc sa reafirme ca nu accepta sa se implice in distributia cardurilor de sanatate ramase nedistribuite la nivelul caselor de asigurari judetene si nici in actiunile de distribuire ulterioare.

Distribuirea acestor documente – cardurile de sanatate – trebuie sa fie finalizata de catre CNAS, sustin reprezentantii medicilor de familie, argumentand:

– cardurile de sanatate reprezinta proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent – CNAS.
– cardurile de sanatate trebuie sa fie distribuite de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. in acest sens reiteram necesitatea existentei unui contract intre asigurat si asigurator, contract care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale!
– distribuirea cardului de sanatate nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei.

”Consideram, de asemenea ca, atata vreme cat cardul preia toate disfunctionalitatile SIUI, el nu poate fi utilizat ca si dovada a calitatii de asigurat, ci are doar rolul de a valida consultaţiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din intregul sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii, etc”, precizeaza despre cardurile de sanatate cele doua entitati care reprezinta medicii de familie.

Datele medicale ale pacienţilor se vor afla in curand in dosarul electronic de sanatate: ”De aceea, consideram ca inscripţionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultaţiile cu inscripţionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical”.

”In concluzie, respingem ferm aceasta noua initiativa a CNAS de a impovara medicii de familie cu activitati administrative (distribuirea cardurilor) in detrimentul consultatiilor medicale”, anunta Societatea Naţionala de Medicina Familiei si Federaţia Naţionala a Patronatelor Medicilor de Familie, referitor la cardurile de sanatate.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.