Medicii de familie sunt nemulţumiţi de reintroducerea bugetului orientativ

0

347_articolFederaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMFR) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au anunţat că se delimitează hotărât de măsurile pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS) vor să le ia împotriva intereselor pacienţilor, prin proiectele de Contract-cadru şi norme pentru 2011, care prevăd introducerea unui plafon pentru medicii de familie.

FNPMFR şi SNMF au spus că se constată o înrăutăţire a situaţiei de contractare pentru anul 2011, reprezentanţii acestora susţinând că toate măsurile se iau împotriva intereselor pacienţilor prin distrugerea medicinei de familie. Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de reducerea nejustificată a finanţării medicinei primare, cu repercusiuni directe şi profunde, nefavorabile asupra sănătăţii.

‘Procentul alocat medicinei de familie din fondul de asigurări de sănătate a scăzut de la an la an. În 2010 a fost 5,7%, iar pentru 2011 se anunţă un procent şi mai mic’, a afirmat dr. Doina Mihăilă, preşedinte al FNPMFR.
Aceasta a menţionat că în 2010 s-au alocat pentru acest segment 1.105 mii lei, iar pentru 2011 se anunţă 1.067 mii lei, deci o scădere.

Dr. Mihăilă s-a referit la măsurile care au fost luate în 2010, care nu au fost dintre cele mai fericite şi care au dus la scăderea accesului la medicul de familie prin plafonarea numărului de consultaţii.

‘În 2011 se are în vedere reintroducerii bugetului orientativ, adică un fel de plafon’, a explicat dr. Mihăilă, specificând că se transferă plafonul de la farmacii la medicul de familie, ceea ce este împotriva legislaţiei şi atrăgând atenţia că ‘nimeni nu are dreptul, potrivit reglementărilor în vigoare să facă acest lucru şi să îi pună pe medici în situaţia să aleagă între cine trăieşte şi cine moare’.

Potrivit dr. Mihăilă, dacă se depăşeşte acest plafon, reprezentanţii Casei de Asigurări au atras atenţia că vor trimite controale.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a afirmat că bugetul este gestionat de Casa de Asigurări de Sănătate.

‘Este o lege care se încalcă prin această limitare. Şi aşa sunt multe situaţiile în care, de pildă, în cazul bolilor cronice, pacientul trebuie să vină la control o dată la trei luni, dar în situaţia în care are o hipertensiune şi trebuie controlată mai des, acest lucru nu este cuantificat de Casă’, a spus dr. Tănăsescu.

Au fost modificate şi procentele per capita şi per serviciu, respectiv la 60% şi 40%.

Prin introducerea plafonului se limitează şi numărul trimiterilor pentru investigaţii. În prezent, la nivelul ţării sunt 11.800 cabinete de medicină a familiei, care în acest moment sunt în prag de faliment, nereuşind să-şi poată plăti cheltuielile generate de cabinet.

Dr. Rodica Tănăsescu a spus că în 2009 bugetul a fost cu 35-40% mai mic, în 2010 mai mic cu 5% şi dacă mai scade şi în anul 2011, situaţia medicinei de familiei se va agrava.
Medicii de familie au spus că în ciuda tuturor declaraţiilor şi a recunoaşterii importanţei medicinei de familie, se constată că responsabilii sistemului intenţionează ca şi anul viitor să reducă alocaţia pentru acest segment.

Reprezentanţii FNPMFR şi SNMF au anunţat, totodată, că în condiţiile în care aceste proiecte vor fi promovate în continuare, recomandă tuturor medicilor de familie să nu semneze niciun contract de furnizare de servicii medicale şi să-şi pregătească actele pentru emigrare, iar până la obţinerea lor, medicii de familie vor lucra în regim privat total.

Sursa: AGERPRES

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.