Medicii de familie din Arad vor majorarea veniturilor

1

Medicii de familie au venituri mult prea mici si sunt nevoiti sa faca o a doua specializare, dupa ce au constatat ca salariul de rezident e mai mare, a sustinut dr. Daniel Popovici, presedintele Societatii de Medicina Familiei din judetul Caras-Severin.

CNAS ar trebui sa majoreze veniturile medicilor de familie

“CNAS ar trebui sa majoreze veniturile medicilor de familie pentru ca, in prezent, veniturile acestora sunt mult prea mici fata de necesar si nu sunt deloc atractive. Spre exemplu, unii dintre medici fac o a doua specialitate, intrucat au constatat ca salariul de rezident este mai mare decat veniturile unui medic de familie”, a sustinut dr. Daniel Popovici la dezbaterea “Finantarea medicinei primare — importanta si necesitate prezenta. Masuri si perspective”, desfasurata la Universitatea de Vest ‘Vasile Goldis’ din Arad.

26% dintre localitatile din tara nu au in prezent medic de familie

Mai multi dintre cei prezenti la dezbatere au ridicat problema lipsei de medici specialisti in acest domeniu. Conform statisticilor prezentate la discutii, 26% dintre localitatile din tara nu au in prezent medic de familie.

Dr. Daniel Popovici considera ca veniturile mici sunt motivul pentru care foarte multe posturi de medic de familie nu sunt ocupate in tara.

El a aratat ca in Caras-Severin sunt activi 165 de medici de familie, dintre care se vor pensiona in urmatorii cinci ani circa 80, dand ca exemplu orasul Resita, unde sunt 10 posturi libere si in ultimii ani a fost depusa o singura cerere.

In cursul discutiilor au fost abordate diferite probleme cu care se confrunta medicii, participantii sustinand ca acestia trebuie sa aiba o colaborare profesionista cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate.

A mai fost abordata problema centrelor de permanenta — foarte utile cu deosebire in mediul rural, introducerea unor asigurari de sanatate diferentiate prin pachetele de servicii oferite; gasirea de solutii pentru decontarea unor servicii prestate la domiciliile bolnavilor de catre medici, servicii platite de catre CNAS unor firme de profil.

Dezbaterea publica a fost organizata de Societatile de Medicina Familiei din Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, alaturi de Consiliul Local Civic Arad.

Share.