Medicii rezidenti nu vor fi obligati sa restituie banii din timpul rezidentiatului

Medicii rezidenti nu vor fi obligati sa restituie banii din timpul rezidentiatului

0

Medicii rezidenti nu vor fi obligati sa restituie salariile primite pentru munca desfasurata in perioada rezidentiatului. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca medicii isi vor putea pastra salariile, chiar daca acestia parasesc unitatea sanitara in care isi desfasoara programul de rezidentiat inaintea perioadei contractuale.

Salariile medicilor rezidenti – ce spune legea?

Ordonanta de Guvern nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului. OUG nr. 18 obliga medicul care promoveaza concursul de rezidentiat sa lucreze la unitatea sanitara publica un numar de ani egal cu durata pregatirii in rezidentiat.

Daca medicul rezident paraseste unitatea sanitara inaintea expirarii acestei perioade, el va fi obligat sa suporte toate cheltuielile legate de pregatirea sa profesionala, adica sa restituie cheltuielile de personal din perioada pregatirii in rezidentiat, precum si prima de instalare, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita. Astfel, problema ridicata este daca in aceste cheltuieli de personal sunt incluse si drepturile salariale primite de medic pe durata rezidentiatului.

In practica, instantele au decis in doua moduri diferite. Unele instante au considerat ca sintagma cheltuieli de personal include doar cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala si prima de instalare si nu priveste drepturile salariale.

In alte cazuri, instantele au apreciat ca rezidentiatul este o forma de invatamant postuniversitar, iar sumele primite de medic in aceasta perioada sunt considerate bursa de studiu, nu salariu. Astfel, daca medicul nu isi respecta obligatia de a lucra perioada convenita la unitatea sanitara publica, el trebuie sa restituie bursa de studiu, adica salariul primit.

Din punctul nostru de vedere, prima opinie este cea corecta, drepturile salariale fiind primite de medicul rezident pentru munca prestata in temeiul contractului individual de munca, potrivit prevederilor acestuia si neputand face obiectul nici unei renuntari sau limitari in temeiul Codului muncii care guverneaza acest contract.

Adeptii celei de-a doua opinii nu iau in considerare existenta contractului individual de munca in temeiul caruia medicul rezident este indreptatit la salariu si nici faptul ca acesta nu doar se pregateste profesional, ci si presteaza munca pe durata rezidentiatului.

Ce hotaraste Inalta Curte de Casatie si Justitie privind salariile medicilor rezidenti?

Insa, prin decizia din data de 16.02.2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie confirma ca prima opinie este si cea corecta, iar medicii rezidenti isi pot pastra drepturile salariale obtinute in perioada rezidentiatului.

Autori: CRISTIANA DITOIU, avocat si SONIA VIGDOROVITS, avocat bpv GRIGORESCU STEFANICA

Pentru mai multe informatii:
T: 021 264 16 50
E: cristiana.ditoiu@bpv-grigorescu.com
W: www.bpv-grigorescu.com

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.