Solicitari de ultima ora: Medicii, ori la stat, ori la privat!

1

In ideea de a forma un sistem medical mai performant, secretarul de Stat, medicul Raed Arafat sustine ca odata cu cresterea veniturilor din sistemul sanitar sa se ia si alte masuri.  El propune delimitarea sectorului privat de cel public si impunerea interdictiei cadrelor medicale de a lucra simultan in ambele sectoare, ceea ce este foarte bine pentru pacienti.

“Stiu ca aceasta tema este una extrem de sensibila, insa pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi incurajate asigurarile private complementare si alte modalitati care sa nu fie la concurenta cu sectorul public care detine un rol social major avand alocata o suma care oricum este insuficienta. Pasul de a creste veniturile personalului din sanatate este unul foarte important insa acesta trebuie sa vina si cu alte masuri, una si cea mai importanta din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public si stabilirea unor reguli foarte clare care sa ajunga chiar si la interdictia de a lucra simultan in ambele sectoare, nestiind niciodata daca medicul sau asistentul este loial locului de munca din sectorul public si daca intradevar acesta deserveste interesul pacientilor cocrect sau incearca sa-i plimbe intre cele doua sectoare si sa-i faca sa plateasca cat mai mult posibil fara a tine cont de posibilitatile lor si problemele lor”, sustine Raed Arafat.

“Daca pana acum venitul era motivul pentru care spuneam ca nu se poate pune o delimitare intre cele doua sectoare cred ca acum a venit momentul sa ne gandim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar Romanesc si care duce direct sau indirect la aparitia unor inechitabilitati si a unor abuzuri fata de pacient si familiei acestuia. Indiferent de discutiile despre salarii si sporuri din aceste zile, in general veniturile incep sa atinga un nivel decent si suficient de ridicat astfel incat sa fie momentul zero pentru a decide intre a lucra intr-un sector sau altul dar nu paralel in cele doua”, precizeaza secretarul de stat.

Medicul Raed Arafat sustine ca, in afara urgentelor, sistemul medicat este greu accesibil pacientului, iar acesta se regaseste la un moment dat sa plateasca sume importante pentru investigatii care ar fi trebuie sa fie acoperite prin asigurari.

De la 1 martie, salariile medicilor si asistentilor medicali au crescut foarte mult. Personalul medical din unitatile clinice este platit astfel (este vorba despre salariile de baza):

  • Medic primar – 12.500 de lei
  • Medic specialist – 9.900 de lei
  • Medic rezident anul VI-VII – 7.900 de lei
  • Medic rezident anul IV-V – 7.300 de lei
  • Medic rezident anul III – 6.700 de lei
  • Medic rezident anul II – 6.100 lei
  • Medic rezident anul I – 5.700 de lei
  • Asistent medical – intre 3.610 si 4.345 de lei, in functie de vechime si de nivelul studiilor
  • Medic primar dentist – 12.500 de lei
  • Medic specialist dentist – 9.900 de lei

Indiferent de discutiile despre salarii si sporuri din aceste zile, in general veniturile incep sa atinga un nivel decent si suficient de ridicat astfel incat sa fie momentul zero pentru a decide intre a lucra intr-un sector sau altul dar nu paralel in cele doua.

Declaratiile lui Arafat au starnit dezbateri aprinse:

”El, in schimb, poate fi oficial secretar de stat in MAI si presedintele fundatiei pentru SMURD ce dirijeaza toate finantele SMURDULUI de stat plus serviciului de urgenta din cadrul unitatilor sanitare, parte integranta a spitalelor de stat, e oare corecta o astfel de organizare ?”., a spus Cristian Sardaru.

“Medicina e o profesie liberala , faptul ca nu se creeaza cadrul legislativ si managerial pentru performanta in sistemul sanitar nu inseamna ca trebuie sa legam medicii de glie.E o profesie platita din bani publici pentru ca asta e un driver de sclavie . Simpla lege a asigurarilor private de sanatate rezolva problema , medicii au de ales, nu sunt condamnati. Dar ne place sa furam banii asiguratilor si sa dam vina pe medici , in timp ce facem pe eroul national.”, sustine Claudiu Prisecaru.

”Cand vor avea si medicii venituri consistente, astfel incat sa nu fie nevoiti sa lucreze in 2-3 locuri.pentru a-si castiga traiul, iar cand spitalele de stat vor avea dotarile corespunzatoare, putem discuta de asemenea limitari. Pana atunci discutia nu-si are rostul.”, sustine Irina-Oana Margineanu.

”In Franta,e delimitat, adica in ziua in care lucrezi la stat nu poti lucra si la privat( fiscul controleaza acest aspect si sanctioneaza dur nerespectarea acestei masuri).Dar nu poti sa delimitezi total si sa interzici unui medic sa lucreze in sistem privat,ar fi neconstitutional!!! Ar trebui sa se aplice tuturor profesiilor,ceea ce ar fi imposibil!.”, sustine Aura Copciag.

Arafat revine: ”Trebuie o initiativa legisltativa”

Ulterior, Raed Arafat a revenit cu explicatii:

“Nu cred ca toti medicii se vor infuria, pentru ca multa lume sesizeaza situatia. Nu e prima data cand se ridica aceasta problema: de lipsa a loialitatii fata de un sector. E vorba de a insanatosi, intr-un fel, sectorul sanitar public. Au fost inchisi ochii pentru ca totdeauna s-a zis ca veniturile nu sunt suficiente. Acum s-a ajuns la un nivel corect, peste media nationala. Va veni momentul sa gandim cum rezolvam aceasta problema. Sunt multe implicatii. Pe langa faptul ca trebuie sa asiguram o delimitare clara intre clee doua sectoare, noi avem un program de munca in spitale foarte sudat fata de spitalele europene. Trebuie sa intram in normalitate: sa avem spitale cu functionare maxima timp de 8 ore pe zi si cu asta am putea rezolva mult mai multe cazuri. Ar scadea si costurile astfel. Toate aceste aspecte sunt dereglate, sunt vechi si trebuie solutionate. Sunt convins ca daca avem personal dedicat, nu in doua locuri, va creste si calitatea.”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

El a mai adaugat ca, in prezent, nu exista un proiect in acest sens, dar ca vor exista discutii in cadrul ministerului Sanatii:

“Cel putin eu, ca functie, nu am aceste atributii. In sectorul de urgenta as face acest lucru imediat, pentru ca avem oameni care lucreaza si la public, si la privat, pe care nu stii unde ii gasesti. Acolo cred ca am putea face ceva, sa propunem. Va trebui sa fie o initiativa legislativa la nivelul Ministerului Sanatatii si vor exista discutii pe aceasta tema cu siguranta”.

Share.