Medicii timiseni nu sunt pregatiti pentru retete electronice

0

1222_articolReţetele medicale în sistem electronic se vor elibera de la 1 iunie. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş anunţă că timp de 30 de zile procedura va fi una opţională, iar în această perioadă medicii se vor putea acomoda cu noul sistem. De la 1 iulie însă, prescrierea pe calculator cu ajutorul unui program informatic, va deveni obligatorie.

Purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş, Oana Răchitan:

De la 1 iulie şi până la sfârşitul anului va fi o perioadă de acomodare atât pentru furnizorii de servicii medicale, cât şi pentru pacienţi, o perioadă în care prescrierea electronică va putea fi făcută în paralel cu metoda pe care medicii o folosesc în prezent. Acest sistem de prescriere electronică funcţionează pe baza unei platforme informatice a asigurărilor de sănătate, o platformă care este structurată în jurul SIUI, sistemul pe care atât furnizorii cât şi casa îl folosesc cu succes de foarte multă vreme. Prin introducerea acestui nou mecanism se doreşte o evitare a fraudelor din sistem şi de ce nu, o înlesnirea activităţii furnizorilor de servicii medicale, adică medici şi farmacişti.

Pe de altă parte, medicii de familie spun că implementarea metodei electronice de eliberare a reţetelor poate fi mai complicată decât pare.

Vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, Claudia Iftode susţine că nu toate cabinetele au dotările necesare pentru a pune în aplicare prescrierea electronică:

Câţi au imprimante laser? Aici este o problemă, pentru că reţeta aceea electronică care de fapt este pe hârtie adică în nici un caz electronică ce presupune cardul de sănătate, implică o altă imprimantă decât cea cu ace pe care am primit-o noi.  Calculatoare, laptop-uri avem, dar nu ştiu câţi au laser. O altă problemă este dacă va funcţiona sistemul la conectarea obişnuită la internet…nu ştim. Medicii din Timiş sunt pregătiţi doar în proporţie de 70%.”

Prescripţia electronică, alături de dosarul electronic şi cardul de sănătate fac parte din proiectul „Platforma informatică a asigurărilor de sănătate”. Cardul de sănătate va fi distribuit din luna august, pentru început într-un judeţ pilot.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări spun că reţetele electronice pot fi eliberate şi până la distribuirea cardurilor de sănătate. Sistemul de asigurări va fi complet informatizat începând de anul viitor când se va implementa şi dosarul electronic al pacientului.

autor: Maria Rohnean

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.