Medicina vs. Stomatologie – Avantaje si dezavantaje

1

Medicina sau Stomatologie? Care sunt avantajele si dezavantajele de a urma Facultatea de Medicina sau cea de Stomatologie? Ce oportunitati sunt in cazul fiecareia?

Stomatologie

Cei care se hotarasc sa urmeze Stomatologia pot avea urmatoarele argumente: dupa absolvirea facultatii, se poate profesa repede si nu se mai pierd acei ani de rezidentiat.

In cazul celor care urmeaza Medicina, provocarea cea mai mare este sa iti poti gasi un loc de munca intr-un spital din tara, unde sa iti poti practica meseria in conditii decente.

Alegerea Stomatologiei, este din acest punct de vedere o alegere seducatoare din punct de vedere al independentei financiare. In timpul facultatii, atat la Medicina Generala cat si de Medicina Dentara, cea mai mare provocare este de a avea posibilitatea de a putea face diferite proceduri pe pacienti. In cazul Stomatologiei pregatirea practica este insuficienta.

Daca nu faci destul de multe proceduri in anii de facultate, mai ales la Stomatologie, e destul de greu sa ai curajul de a trata un pacient cu o mana nesigura. Practic, responsabilitatea practicii cade pe umerii tai, in anii de facultate, in vacante, oricand poti gasi pe cineva dispus sa te lase sa faci catusi de putin si astfel sa inveti meseria. Sigur ca ulterior, dupa absolvire, poti urma si un rezidentiat intr-o anumita specializare a Medicinei Dentare insa numarul de locuri este foarte limitat si concurenta este crescuta.

Medicina Generala

Legat de Medicina Generala, aici lucrurile trebuie gandite pe termen si mai lung: pe langa cei sase ani de facultate, urmeaza si un rezidentiat de minim trei ani de zile la finalul caruia devii medic specialist cu drept de libera practica. Asa ca daca in anii de facultate nu ai facut prea multa “practica” (desi poti merge la numeroase cursuri, poti participa in diferite garzi in spitalele pe unde faci stagii) mai ai destule sanse in rezidentiat.

Salariul este mic, orele de munca sunt numeroase si solicitante (in functie de specialitate) asa ca nu va fi deloc usor. Acesta este si motivul pentru care multi absolventi incep un rezidentiat in alta tara imediat dupa absolvire, fara a mai da aici examenul de rezidentiat.

Conditiile de lucru si de salarizare sunt evident mai bune in afara tarii, dar nu toti sunt pregatiti sa renunte la viata sociala din tara. Nu este usor nici in varianta asta.

Poate de aceea este cel mai important sa alegi meseria pe care o vezi facand-o tot restul vietii, sa se aleaga ceea ce se vede fiecare facand cu placere, confortabil.

Inainte de toate este foarte important sa iti placa ceea ce faci.

Mult succes tuturor in viitoarea alegere!

Pentru mai multe informatii despre cele doua carti scrise pe tema studentiei si rezidentiatului, intra pe www.stefangutue.com/carte

autor: Stefan Gutue

Share.

1 Comment

Leave A Reply