Medicul Florin Birsasteanu, solidar cu colegii de breasla! Vrea o lege care sa protejeze cadrele medicale

0

Medicii din Timis se plang de faptul ca sunt agresati la locul de munca verbal, psihic si chiar fizic! Tocmai de aceea, Sindicatul SANITAS a demarat campania “Nu agresati cadrele medicale”, care are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care sa apere corpul medical si care sa descurajeze violenta de orice natura – fizica sau verbala.

Potrivit presedintelui SANITAS Timis, Livius Carstea, lipsa de protectie a corpului medical la locul de munca si agresiunile, din ce in ce mai dese, indica tot mai mult necesitatea adoptarii unui cadru legislativ care sa apere angajatii din sistemul sanitar impotriva agresiunilor verbale si chiar fizice.

”Aceasta campanie ”Nu agresati cadrele medicale” va continua pana cand va intra in vigoare un act legislativ care sa prevada toate masurile de securitate necesare desfasurarii activitatii medicale. (…) Protectia personalului medical este una sfanta, acesta nu doreste sa faca rau, doreste sa faca bine, se deplaseaza la cazurile de urgenta, primeste cazurile de urgenta, ingrijeste fiecare bolnav in parte pana la clarificarea pozitiva a situatiei. Normal ca in Sanatate, si cu mare regret spun asta, se mai si moare, dar asta este situatia. Oamenii vin probabil de multe ori foarte tarziu si nu se mai poate interveni. Apartinatorii, nu in toate situatiile, actioneza extrem de violent cand este vorba de cineva din familia lui, intelegem cu ce se confrunta, dar este de neinteles atitudinea lor”, spune presedintele SANITAS Timis, Livius Carstea.

Medicii de pe Ambulanta sunt si ei nemultumiti, pentru ca sunt in categoria cea mai expusa agresiunilor.

”Noi suntem cei mai expusi din toate categoriile medicale pentru ca lucram in strada si lucram zi si noapte si lucram cu toate categoriile de personal. Avem in cadrul echipelor noatre personal de sex feminin care este mai putin protejat. De foarte multe ori am facut apel la echipajele de politie si jandarmi. Suntem expusi zilnic, agresiunea verbala este zilnica, cea fizica intr-un procent mai mic si de cele mai multe ori suntem salvati de politie sau jandarmi (…) Ar fi bine ca populatia sa constientizeze si sa aiba un anumit respect fata de uniforma noastra si nu sa fim injurati si agresati ca la usa cortului”, spune Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanta Timis.

Revoltati sunt si medicii care lucreaza in spitalele de psihiatrie. Numarul personalului este foarte mic, iar protectia celor care ii ingrijesc pe pacientii care de multe ori sunt violenti, lipseste cu desavarsire.

”Este un lucru pe care l-am semnalat chiar de la inceput, de cand am preluat conducerea spitalului. Spitalul de care ma ocup este un spital de psihiatrie, avem 430 de paturi, dintre care 300 sunt pentru coduri penale. Avem in jur de 86 de pacienti internati care au infaptuit crime. Sunt doar patru spitale de asemenea tip in toata tara si noi deservim 11 judete. De foarte multe ori acestia pacientii sunt adusi in spital de catre mascati si lasati cu medicul si asistentul care sunt de garda. (…) La noi nu exista niciun fel de masuri de paza si protectie, in ceea ce ne priveste pe noi agresiunile sunt aproape la ordinea zilei si nu vorbesc de cele verbale, agresinile verbale fac parte din scenariu la noi, vobesc de agresiunile fizice”, spune Bianca Gavrilita, directorul Spitalului de Psihiatrie din Gataia.

La aceasta intalnire a participat si medicul Florin Birsasteanu, deputat in Parlamentul Romaniei, care a promis ca va face toate demersurile pentru ca propunerile medicilor din Timis si nu numai, sa devina lege.

birsasteanu

”S-au propus cateva idei care se pot rezolva pe diverse paliere, de diversi decidenti din executiv. Sigur, finalitatea ar trebui sa fie o lege care sa produca ulterior efecte benefice in sistemul nostru de sanatate. Am convenit cu domnul presedinte al Sindicatului Sanitas sa facem un draft al acestei intalniri pe care sa-l depun ca o initiativa a noastra in Parlament. Voi fi un sustinator al acestei legi, si impreuna cu alti parlamentari medici vom face tot posibilul ca demersul sa devina realitate”, spune deputatul Florin Birsasteanu.

Astfel de intalniri au avut loc in mai multe orase din tara, unde medicii si-au pus pe tapet problemele si totoadata au cautat solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta.

(P)

Share.

Leave A Reply