Medicul Radu Zamfir, mărturii despre accidentul de avion: Datorită lui Adrian Iovan suntem în viaţă

Medicul Radu Zamfir, mărturii despre accidentul de avion: Datorită lui Adrian Iovan suntem în viaţă

0

zamfirMedicul Radu Zamfir: lovit la față, marcat de tragedia la care a asistat, a fost primul supraviețuitor care a oferit detalii presei despre accidentul de avion din Munții Apuseni, soldat cu doi morți și cinci răniți. El a vorbit despre pilotul Adrian Iovan, operațiunea de localizare, salvare, despre clipele dinaintea impactului cu solul, despre orele petrecute așteptând echipele de intervenție, încercând să acorde ajutor. Întrebările mai mult sau mai puțin inspirate, răspunsuri, uneori, abia șoptite, la 24 de ore de la cumplitul accident de avion.

Medicul Radu Zamfir: ”Totul a decurs inițial bine. Pe parcursul trecerii munților a survenit un val de ceață, avionul a givrat, a pierdut înălțime, a pierdut un motor, am vazut copacii aproape, după care ne-am recules la fata locului, care mai traumatizați, care prinși in avion. A durat ceva până să fim găsiți, ne-am descurcat cum am putut, încercând să-i ajutăm pe toți”

Medicul Radu Zamfir: ”Am acordat ajutor cui era de acordat ajutor. Domnul Iovan, inițial, era prins între fiarele avionului, am încercat să îl descarcerez, nu am reușit, ulterior devenind inconștient. Nu a avut timp să ne spună nimic pentru că era mult mai preocupat, cred, să țină manșa avionului. Datorită lui suntem în viață”

Medicul Radu Zamfir: ”Când am văzut copacii de aproape, am realizat că o să ne prăbușim”.

Medicul Radu Zamfir: ”(Tânăra care era cu medicul Radu Zamfir ca să asiste la prelevarea de organe – n.r.) Da, mai fusese. În afara de echipa oficială, încurajăm tinerii care au dorință de a urma o carieră în chirurgie și au interes, in limita locurilor libere din avion, din salvare, i-am mai luat”

Medicul Radu Zamfir: ”(Pe ceilalți răniți i-am ajutat – n.r.) extrăgându-i din avion și asigurându-le un ajutor cu mijloacele pe care le aveam acolo”.

Medicul Radu Zamfir: ”Am luat legătura, am reușit să trimit ceva coordonate, nu îmi aduc aminte exact ce anume”

Medicul Radu Zamfir:Da (la întrebarea dacă a încercat s-o resusciteze pe studentă – n.r.). Nu părea conștientă. Lucrurile s-au desfășurat într-un fel în care mi-e greu să vi-l descriu cu cursivitate normală”

Medicul Radu Zamfir: ”(Când a văzut că nu vine nimeni atâtea ore, la ce s-a gândit – n.r.) Să nu ne pierdem șansa niciodată! Ăsta era singurul mod de a scăpa cu viață”

Medicul Radu Zamfir: ”(Dacă ar fi fost găsiți mai repede, aveau șanse, pilotul și studenta, să supraviețuiască – n.r.) Mi-e greu de spus. (Dacă are de reproșat ceva cuiva – n.r.) Toată lumea și-a dat silința să facă tot ce s-a putut”.

Medicul Radu Zamfir: ”Un pădurar, care a anunțat și pe alții la rândul lui, după aceea SMURD-ul. Am sunat la 112 și am luat legătura cu cei care au răspuns. După aceea, am fost sunat de alții care erau implicați în acțiunea de salvare, am încercat să transmit coordonatele”

Medicul Radu Zamfir: ”(Despre faptul că avea un smartphone care poate transmite poziția – n.r.) Da”.

Medicul Radu Zamfir: ”(Despre coordonate transmise greșit – n.r.) Nu știu nimic de chestia asta. (Am transmis coordonatele – n.r.) către cine mi-a fost solicitat de la echipele de salvare”

Medicul Radu Zamfir: ”Despre poziția fiecăruia în avion – n.r.) Suntem puși, în general, de pilot în funcție de centraj, ca să fie un anumit balans între partea din față și partea din spate”

Medicul Radu Zamfir:Copaci printre ceață, asta am văzut (înainte de impact – n.r.)

Medicul Radu Zamfir: ”(Operațiunea de salvare – n.r.) a fost anevoioasă, nu se putea ajunge decât cu pasul acolo, eu am mers susținut de cineva”

Medicul Radu Zamfir: ”(Dacă a fost primul care a ieșit din avion – n.r.) Nu mai știu”

Medicul Radu Zamfir: ”(Despre cum era îmbrăcat – n.r.) Eram în haine civile. Geci care le purtăm când ieșim afară, pe vremea asta”

Medicul Radu Zamfir: ”(Din nou despre studentă – n.r.) Până să ajungă echipele, am încercat s-o resuscitez. Mi-e greu să spun ce perioadă. Nu părea conștientă, avea semne vitale, dar nu părea conștientă”

Medicul Radu Zamfir: ”Cred că au avut toți (pasagerii n.r.) câte un moment de absență, de abolire a conștienței”.

Medicul Radu Zamfir: ”Eu m-am considerat mai puțin vătămat și am folosit ce aveam, pături, ca să-i acoperim (pe ceilalți – n.r.). Am purtat, ironia sorții, un echipament de motocicletă, cu care am venit, deci aveam geacă cu protecție, cizme cu protecție. Asta e explicația (că a scăpat fără leziuni atât de grave – n.r.)”

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.