MedLife a identificat alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR

MedLife a identificat alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR

1

“Noua tulpina a acaparat deja orasele mari. In Bucuresti si Timisoara ponderea probelor suspecte este de peste 70%, in timp ce la Cluj, 96% din cazurile analizate sunt, cel mai probabil, cu Omicron.”

  • Un nou lot de 349 probe COVID pozitive a fost analizat de echipa de cercetare MedLife prin metoda pre-screening PCR. Dintre acestea, 274 (79%) prezinta suspiciune de infectare cu tulpina Omicron si urmeaza sa fie secventiate in vederea unei confirmari ferme.
  • In Cluj se inregistreaza cea mai mare pondere a cazurilor suspecte – 96% din probele analizate fiind suspecte cu Omicron in urma pre-screening-ului.
  • Desi varianta Omicron este considerata, aparent, mai blanda comparativ cu Delta, reprezentantii MedLife anticipeaza o crestere a spitalizarilor si a numarului de pacienti internati la ATI in urmatoarea perioada, in legatura directa cu numarul mare de infectari pe care Romania il va inregistra.
  • Avand in vedere ca o persoana cu Omicron ar putea infecta in medie alte 15 persoane nevaccinate, vaccinarea, evitarea spatiilor inchise aglomerate si respectarea masurilor de preventie raman singurele solutii pentru a limita efectele valului 5 al pandemiei.
  • Este a 8-a saptamana consecutiva de cand MedLife monitorizeaza evolutia tulpinii Omicron in Romania pe baza de pre-screening PCR. In acest interval MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 850 de probe COVID-19 pozitive, probele suspecte fiind supuse procesului de secventiere pentru confirmare ferma.

Sistemul Medical MedLife anunta noi rezultate in urma procesului saptamanal de evaluare pre-screening PCR a probelor pozitive COVID-19, efectuat in vederea identificarii cazurilor suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Astfel, potrivit reprezentantilor companiei, din 349 probe analizate saptamana trecuta, 274 prezinta suspiciune de infectare cu noua tulpina, ceea ce reprezinta o pondere de 79% din lotul analizat. Ponderea cea mare de cazuri suspecte analizate per judet vine din Cluj (96% ), urmata de Timisoara (73%) si Bucuresti / Ilfov (72%). Au mai fost identificate cazuri suspecte in judetele Gorj, Alba, Bistrita Nasaud, Maramures si Satu Mare.

Mai mult decat atat, MedLife a anuntat ca toate cele 137 de cazuri suspecte identificate saptamana trecuta in urma evaluarii pre-screening, au fost confirmate cu noua tulpina in urma secventierii.

“Desi Delta nu a disparut in totalitate, se pare ca Omicron este responsabil de cresterea abrupta a imbolnavirilor, in special in orasele mari, avand o rata de transmitere mai mare comparativ cu varianta anterioara. In plus, spre deosebire de Delta, tulpina Omicron este caracterizata si de o rata de reinfectare mai mare in randul vaccinatilor si a celor trecuti prin boala”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si doctor in stiinte medicale, coordonator stiintific al studiului de secvetiere desfasurat de MedLife.

Este Omicron o varianta mai blanda a coronavirusului?

Desi varianta Omicron este considerata, aparent, mai blanda comparativ cu Delta, specialistii in sanatate se raporteaza la acest val al pandemiei cu la fel de mare precautie ca si pana acum.

“Omicron este o varianta mai contagioasa in comparatie cu cele anterioare intrucat prezinta o incarcatura virala mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decat atat, s-a observat ca aceasta tulpina infecteaza mai usor persoane ce prezinta imunitate dobandita prin vaccin sau prin infectare anterioara, ceea ce reprezinta un avantaj pentru virus si un dezavantaj pentru noi. E adevarat ca pana acum, cel putin, formele de boala date de Omicron in cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, insa acest lucru nu inseamna ca aceasta noua tulpina nu reprezinta un pericol. Este foarte probabil sa asistam la o crestere a spitalizarilor si a cazurilor din ATI in perioada urmatoare, in legatura directa cu numarul mare de infectari pe care Romania il va inregistra”, a adaugat Dumitru Jardan.

“In conditiile unei testari adecvate, numarul cazurilor de COVID-19 din Romania s-ar dubla la 3-4 zile”

Reprezentantii MedLife au anuntat inca de la sfarsitul anului trecut ca Romania se va confrunta incepand cu jumatatea lunii ianuarie cu o crestere rapida si continua a numarului de infectari, in contextul raspandirii tulpinii Omicron la nivel national.

“Rezultatele programelor noastre de pre-screening si secventiere confirma nivelul accelerat de raspandire a noii tulpini si explica evolutia continua a numarului de cazuri la nivel national. Vedem cum noua tulpina acapareaza deja orasele mari, precum Cluj, Timisoara si Bucuresti, acestea fiind, de altfel, judetele cu cel mai mare numar de cazuri zilnice raportate. Daca ar exista o testare adecvata, probabil ca numarul real al infectarilor s-ar dubla la fiecare 3-4 zile. Impactul numarului real de imbolnaviri se va vedea in urmatoarele doua saptamani la nivelul sistemului sanitar, prin cresterea spitalizarilor si a numarului de pacienti internati la ATI. Iar atunci cand rata de ocupare a paturilor din spitalele COVID va depasi 75% vom resimti, cu adevarat, pericolul acestui val al pandemiei.

Pentru a evita aceasta situatie, se impune aplicarea de urgenta a unor masuri coerente, care sa tina cont de particularitatile noii tulpini, precum rata mare de transmitere si incidenta crescuta in randul copiilor si adolescentilor. Spatiile inchise aglomerate, asa cum sunt si salile de curs, se pot transforma, cu usurinta in adevarate focare de infectie. Astfel, decizia de a mentine scolile deschise indiferent de rata de incidenta si trecerea in regim online abia cand ajungem la ocuparea a 75% din capacitatea spitalelor ar trebui re-evaluata pana nu e prea tarziu. Aplicarea si respectarea unor masuri de siguranta eficiente, asociate cu vaccinarea si testarea adecvata ar putea limita efectele valului 5 al pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

Pana la momentul transmiterii acestei stiri, autoritatile au anuntat 295 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Este a 8-a saptamana consecutiva de cand MedLife monitorizeaza evolutia tulpinii Omicron in Romania pe baza de pre-screening. In acest interval MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 850 de probe COVID-19 pozitive in vederea detectarii cazurilor suspecte de Omicron, probele suspecte fiind supuse procesului de secventiere pentru confirmare ferma.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: MedLife a identificat alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.