Cum putem avea o memorie mai buna cu ajutorul unei tehnici simple

0

Persoanele cu o memorie normala isi pot dubla capacitatea prin antrenarea creierului cu ajutorul unei tehnici simple, a mnemonicii.

Persoanele cu o memorie impresionanta pot recita liste lungi cu date istorice si isi pot aminti tehnici complicate in timpul jocurilor de carti. Aceste persoane, care par aparent genii, nu s-au nascut cu o abilitatea exceptionala a creierului. Insa au invatat sa-si antreneze mintea pentru a fi capabila sa retina mai multe informatii utilizand tehnica mnemonicii, noteaza Seeker.

Cu ajutorul acestei strategii, indivizii au reusit sa-si creeze un ,,loc al memoriei” conceptual bazandu-se pe un loc geofizic familiar in care exista detalii reconoscibile. Acestia si-au utilizat imaginea mentala pentru a realiza o asociere bazata pe imagini a unui anumit lucru pe care isi doresc sa si-l aminteasca intr-un anumit loc.

Oricine poate avea o memorie imbuntatita cu tehnicile de memorare

Noile cercetari sugereaza ca oricine isi poate imbunatati abilitatile de memorare cu tehnicile de memorare precum cea a mnemonicii.

Sa spunem ca trebuie sa retinem cuvintele: capsuna, bicicleta, lampa, ciocolata, bratara, ziar. Ne-am putea vizualiza intrand intr-o casa si facand o plimbare de la usa pana la veranda din spate, in acest timp am putea plasa obiectele intr-o anumita locatie de-a lungul casei. De exemplu, poate ca vizorul usii are forma unei capsuni, o bicicleta este asezata langa peretele din spate al casei, o lampa se afla pe hol, o cutie cu ciocolata se afla pe masa din bucatatrie si asa mai departe. In timp ce rememoram pasi urmati in casa ne vom putea aduce aminte unde este amplasat fiecare obiect.

Studiu realizat pentru a testa tehnica capacitatea de memorie

In cadrul unui studiu au participat 23 de persoane cu memorie exceptionala si 23 de persoane cu capacitati ale memoriei normale, dar cu varste asemanatoare. Pe parcursul a 40 de zile, grupul de control a participat, zilnic, la antrenamente de 30 de minute ale memoriei.

Persoanele cu o memorie obisnuita au reusit, la sfarsitul experimentului, sa-si dubleze capacitatea memoriei. In cadrul primelor teste au reusit sa-si reaminteasca 26 de cuvinte dintr-o lista de 72, in cadrul celui de-al doilea test au reusit sa isi aminteasca 62 de cuvinte.

sursa

Share.

Leave A Reply