Mencinicopschi: cum se educă obiceiurile alimentare la copii?

0

obiceiuri alimentare la copiiÎn cadrul dezbaterii  “Educația alimentară a copiilor și a tinerilor în era fast-food-ului”,  prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a subliniat faptul că copiii învață prin a imita, de aceea este foarte important mediul familial și din punctul de vedere al obiceiurilor alimentare la copii.

“E greu să determini un copil să accepte un comportament alimentar sănătos. Putem spune că până la vârsta de 10-11 ani creierul copilului nu este suficient de dezvoltat pentru a discrimina între ceea ce este bun sau ceea ce este rău pentru el și mai ales în domeniul alimentar. Pentru că gusturile în mare parte sunt determinate genetic și suntem programați genetic să preferăm gustul de dulce, de sărat și de gras. Alimentele procesate și, din păcate, cele care se adresează copiilor au tocmai aceste caracteristici — sunt prea grase, prea sărate sau prea dulci. Copilul învață prin a imita, iată de ce este foarte important mediul familial. Din păcate, constatăm că și familia în România este în disoluție. Cum poți să îi interzici unui copil să mănânce sau să bea ceva dacă tu mânânci sau bei acele lucruri?”, a spus Mencinicopschi.

Ambii părinți trebuie să își schimbe obiceiurile alimentare cel puțin cu un an înainte de procreere

“Perioada aceasta este foarte neglijată și neconștientizată în ceea ce va genera, o ființă și acea ființă și longevitatea ei depind nu numai de setul de gene și de cromozomi de la mamă, dar și de la tată. Ambii părinți trebuie să își schimbe modul de viață cel puțin cu un an înainte de procreere, dacă fumează, să nu mai fumeze, dacă mănâncă fast-food, ar fi bine să nu mai mănânce, dacă bea, să nu mai bea. Prin efecte genetice și epigenetice mâncarea modifică și amprentează genele din spermatozoidul bărbatului și din ovocita femeii”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi.

Obiceiurile alimentare în perioada sarcinii, “bebelușul este ceea ce mănâncă mama”

“O mămică stresată, care are cortizonul și adrenalina ridicate, va naște un copil cu mari probleme. În primul trimestru de sarcină este important ce mănânci, dacă ai o carență de iod, de exemplu, faci singura boală de nutriție netratată — cretinismul”, a spus Mencinicopschi.

Alături de un obicei alimentar echilibrat, sportul ajută la sănătatea copiilor

Europarlamentarul Daciana Sârbu a subliniat că alături de un obicei alimentar sănătos, a încurajat și va încuraja orice fel de inițiativă care sprijină sportul în rândul copiilor, susținând că dorește depășirea mentalității potrivit căreia copiii trebuie să facă școală iar sportul îi împiedică să învețe. Ea a menționat că a încurajat inițiativa Guvernului de a mări numărul orelor de sport, la început la clasele I-IV.

“Sportul îi disciplinează pe copii, îi învață despre viață, despre reguli și îi ajută să fie sănătoși și să învețe mai bine. De aceea sportul de performanță este, cred, cel mai bun instrument de disciplină. Împreună cu o alimentație sănătoasă, cred că putem să punem bazale viitorului copiilor noștri”, a afirmat Daciana Sârbu.

sursa: http://www1.agerpres.ro/

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.