Metode contraceptive, in functie de varsta

Metode contraceptive, in functie de varsta

0

Metode contraceptive – ce sa folosim intre 20-30 de ani? Ce este indicat odata cu inaintarea in varsta, mai ales la fumatoare? Iata raspunsurile!

Tipuri de metode contraceptive: orale, injectabile, implante, sterilizare, dispozitive intrauterine, prezervative, spermicide, diafragme, cupole cervicale, vasectomie, metode de recunoastere a perioadei fertile, metoda amenoreei de lactatie, abstinenta periodica, se arata intr-un material difuzat de autoritatile de sanatate publica si care promoveaza principalele metode contraceptive.

Metode contraceptive – criterii de alegere

Metode contraceptive intre 20-30 de ani: prezervativul si contraceptivele orale. In jurul varstei de 20 de ani, in perioada de maxima fertilitate, se recomanda folosirea prezervativului, fiind singura metoda contraceptiva care previne o sarcina nedorita si impiedica transmiterea bolilor sexuale. Se poate opta si pentru contraceptivele orale, potrivite doar pentru persoanele care au o relatie stabila, intrucat nu previn BTS-urile: pilula combinata, pe baza de estrogen si progesteron (cu 99% protectie contra unei sarcini nedorite), pilula de a doua zi (in cazul unui contact sexual neprotejat).

Metode contraceptive intre 30-40 de ani: pilula monohormonala ori dispozitivul intrauterin. Dupa varsta de 30 de ani, femeile au la dispozitie: contraceptivele orale combinate, pilula monohormonala si dispozitivul intrauterin. Pilula monohormonala (numai pe baza de progesteron), care poate fi administrata chiar si in perioada alaptarii si pana la perimenopauza. Dispozitivul intrauterin poate fi pe baza de cupru, cu o eficiența de 99%, sau cel care contine levonergestrel, un hormon cu eliberare lenta care imita efectele progesteronului.

In cazul in care este agreat, dispozitivul poate fi mentinut de la 5 pana la 8 ani. Cu toate acestea, in ambele tipuri de contraceptie pot aparea efecte secundare, precum tulburari ale ciclului menstrual, anexita, cervicita, chiar sarcina extrauterina.

Metode contraceptive peste 40 de ani: implantul subdermic sau contraceptivele injectabile. Odata cu inaintarea in varsta, contraceptia orala este tot mai putin indicata, mai ales la fumatoare. O metoda eficienta de contraceptie dupa aceasta varsta este implantarea sub piele, in partea superioara a bratului, a sase capsule, ce contin progesteron. Hormonul se elibereaza treptat in sange, in cantitati foarte mici, asigurand astfel protectie impotriva sarcinilor nedorite. si contraceptivele injectabile sunt o solutie, dar pot fi folosite doar de catre cele care nu sufera de depresie si tulburari hepatice. Alta metoda este sterilizarea trompelor, o procedura care consta in legarea trompelor uterine. Spre deosebire de alte metode contraceptive, sterilizarea trompelor nu afecteaza apetitul sexual, actul sexual si menstruatia.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.