Metode noi in interventiile oftamologice pentru keratoconus (VIDEO)

1

Specialistii Clincii Vista Vision Timisoara au realizat, recent, una dintre interventiile care folosesc tehnici noi de rezolvare a patologiilor. Intr-o operatie care in urma cu cativa ani dura mai multe ore si azi doar 30 de minute, s-a realizat o procedura de stabilizare a corneei, deformata din cauza unui keratoconus.

“In seara aceasta am facut o procedura de stabilizare a corneei care, din cauza unei boli numite keratoconus, are tendinta sa se deformeze”, spune dr. Alina Munteanu, medic primar oftalmolog.

Keratoconusul este o boala degenerativa. Cum spuneam, corneea, care ar trebui sa fie una dintre structurile de rezistenta a ochiului, are tendinta sa se deformeze, sa isi piarda rezistenta si, pentru ca este si  o lentila a ochiului, din cauza aceasta imaginea nu mai este clara, este deformata.

Am folosit o substanta care fotopolimerizeaza si intra in structura de rezistenta a corneei si intareaste structura fibrelor de colagen. Fibrele de colagen sunt foarte numeroase si sub forma unor sine de tren si intre ele exista punti de legatura, care stabilizeaza si intaresc corneea. In keratoconus se pierd acele punti intre fibrele de colagen si, ca urmare, presiunea din interiorul ochiului are tendinta sa deformeze corneea”, adauga dr. Alina Munteanu.

keratoconus

Metoda folosita in Clinica Vista Vision pentru a trata keratoconos este una a prezentului

Este o metoda noua, intradevar. Fata de tehnicile vechi, unde durata era de o ora, doua ore, aceasta foloseste un curent electric. Prima etapa poarta denumirea de iontoforeza, un curent electric determina patrunderea acelei substante active in interiorul corneei si urmeaza apoi pasul propriu zis de fotopolimerizare, care de asemenea dureaza foarte putin datorita dublarii in frecventa a camerei”, explica dr. Alina Munteanu.

Conform medicilor, simptomatologia bolii keratoconus este destul de comuna, in sensul ca pacientul constata ca nu mai vede bine si merge pentru o prescriptie de ochelari, iar consultatia descopera boala doar la cabinet medical.

De foarte multe ori boala keratoconus este subdiagnosticata

Am nevoie de ochelari, ma duc la optica. In cabinetele de optica nu exista tehnologia necesara pentru a diagnostic boala keratoconus si se pierde timp important.

Intr-o prima etapa efectiv e nevoie doar de ochelari. Doar prin faptul ca boala keratoconus este evolutiva este atat de periculoasa. Daca nu facem nimic, trece in stadiul doi, unde deformarea este atat de mare incat ochelarii nu mai ajuta, in stadiul trei, unde indiferent ce am face nu mai avem o vedere de suta la suta si poate sa ajunga in stadiul patru, unde e nevoie de transplant de cornee.

“Se deformeaza atat de tare, incat efectiv plezneste corneea”, mai spune dr. Alina Munteanu, medic primar oftalmolog.

Medicii precizeaza ca afectiunea keratoconus este stopabila prin aceasta interventie chirurgicala.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Intervenții pentru keratoconus – Vista Vision

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.