Mic ghid despre infectiile urinare! Care sunt cauzele

Mic ghid despre infectiile urinare! Care sunt cauzele

0

Mic ghid despre infectiile urinare! Acestea sunt afectiuni inflamatorii produse de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar. Aici se multiplica si determina in timp modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare. Pot fi boli recidivante, revenind periodic pe parcursul vietii, netratate corect.

Infectiile urinare – localizare

– aparatul urinar inferior: uretra (infectia se numeste uretrita), vezica urinara (cistita)
– aparatul urinar superior: uretere, rinichi (infectiile sunt numite nefrite, cu variantele pielonefrita, glomerulonefrita). Mai exista si alte boli la nivelul aparatului urinar superior caracterizate prin procese infectioase cum ar fi: pionefrita, pionefroza, care apar ca si complicatii ale infectiilor urinare, se arata intr-un materian difuzat de DSP Arges.

Infectiile urinare – predispozitii

Infectiile urinare, in adolescenta si la varsta adulta, apar mai frecvent la femei. Barbatii pot fi si ei expusi la asemenea infectii, mai frecvent in copilarie (nou-nascuti, copii mici) sau varstnici, de obicei daca se asociaza cu malformatii renale, cu modificari anatomice la nivelul aparatului urinar sau cu manevre medico-chirurgicale care pot determina infectarea prin instrumentar (de genul cateterismului vezical). Femeile pot face in mod frecvent infectii urinare si fara a avea malformatii sau alte probleme renale- uretra la femei este foarte scurta fata de cea a barbatilor. De asemenea, la femei orificiul uretral se afla in vecinatatea orificiului vaginal si a celui anal, asa ca prezenta bacteriilor si a fungilor in aceste zone face posibila trecerea microorganismelor in uretra. Uneori aceste treceri se pot realiza chiar foarte usor, mai ales ca unele bacterii poseda mobilitate – Proteus. Agentii patogeni (de exemplu: bacterii, fungi) pot patrunde in tractul urinar pe cale ascendenta, din uretra in vezica urinara (prin existenta unui reflux uretro-vezical chiar in conditii fiziologice sau in timpul actului sexual), din vezica urinara, prin ureter pe cale ascendenta pana in rinichi, sau pe cale directa, prin instrumentar urologic, prin cateterism uretro-vezical, chiar si in conditiile sterilizarii riguroase ale materialelor folosite.

Pe cale sanguina, germenii patogeni pot patrunde in sange de la un alt focar de infectie din organism si ajung in rinichi, unde pot determina o infectie (prin rinichi trec in fiecare minut aproximativ 1,2 litri de sange la un debit cardiac normal pe minut de 5 litri, deci 24% din debitul cardiac ajunge in rinichi, organe cu o irigatie sangvina foarte abundenta).

Infectiile urinare – cauze

-agentii patogeni: bacterii de tipul bacililor enterici (bacterii care exista in mod normal in tractul intestinal al omului si animalelor deci se gasesc in materiile fecale, cu raspandire larga in natura, pe sol). Exemple de astfel de bacterii : Escherichia Coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas ( denumita si Piocianic).
-alti agenti patogeni care pot produce infectii urinare: streptococi- enterococi, stafilococi, levuri-candida. Deoarece uretra la femei este scurta si se afla in vecinatatea vaginului si a orificiului anal, este deja o cauza favorizanta. In situatii de colita, constipatie cronica, afectiuni biliare infectiile urinare sunt favorizate.

Alte situatii care favorizeaza aparitia frecventa a infectiilor urinare:
– litiaza renala (calculii)
– tulburari in evacuarea urinei: spasme, staza urinara intalnita si in sarcina, obstacole pe traiectul cailor urinare (exemplu: compresiile tumorale pe uretere)
– refluxurile uretro-vezical si vezico-ureteral
– infectii genitale

Infectiile urinare – diagnostic

Desi exista manifestari ale boli care conduc diagnosticul medicului spre infectie urinara, este necesara stabilirea exacta a germenului care a produs infectia prin teste de laborator (urocultura daca este pozitiva se face antibiograma se stabileste la ce antibiotic este sensibila bacteria) Investigatii suplimentare sunt necesare pentru pacientii cu infectii repetate pentru a se stabili cauza care determina aparitia frecventa a infectiilor (de exemplu: radiografia renala simpla, ecografia renala, urografia, etc) Manifestarile infectiilor urinare difera in functie de localizarea infectiei, dar in general pot sa va dau cateva repere. Daca pe unele le regasiti in starea dumneavoastra, nu ezitati si mergeti la medic unde va fi pus diagnosticul corect, absolut necesar pentru initierea tratamentului. Aceste repere sunt: nevoia frecventa de a urina, desi vezica poate sa fi fost golita recent, usturimi, dureri in momentul mictiunii, urina tulbure, uneori chiar urina cu sange, frisoane, uneori febra, dureri lombare, stare generala alterata. Se pot asocia greturi, varsaturi. Pot aparea complicatii,in cazul netratarii, unele dintre ele foarte grave: cronicizari, abcese renale, infectii generalizate, cu o evolutie care poate merge pana la insuficienta renala si compromiterea definitiva a functiei renale.

Infectiile urinare – tratament

In toate situatiile, prezentarea la medic si efectuarea analizelor de urina si chiar de sange sunt obligatorii. In infectiile urinare de tipul cistitelor necomplicate, pe langa tratamentul medicamentos indicat de doctor, simpla hidratare, crestere a diurezei ajuta la eliminarea prin urina a bacteriilor si grabeste vindecarea. Odata cu depistarea exacta a agentului infectios care a produs imbolnavirea, tratamentul se face conform rezultatelor antibiogramei care indica sensibilitatea germenului.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.