Migrena - cauze, simptome, tratament, terapii alternative

Migrena – cauze, simptome, tratament, terapii alternative

0

Migrena este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin cefalee recurenta, de intensitate moderata spre severa, adesea asociata cu o serie de simptome ale sistemului nervos autonom.

In mod tipic, migrenele sunt unilaterale (afecteaza doar o jumatate a capului) si au un caracter pulsatil, cu o durata cuprinsa intre 2 si 72 de ore. Simptomele asociate pot include greata, varsaturi, fotofobie (hipersensibilitate a ochilor la lumina), fonofobie (sensibilitate exagerata a auzului), durerea fiind in general agravata de activitatile fizice. Pana la o treime din pacienti percep o aura: o tulburare trecatoare de natura vizuala, senzitiva, lingvistica sau motorie, care semnaleaza ca in curand se va instala cefaleea.

Migrena afecteaza un numar usor mai ridicat de baieti decat de fete inainte de pubertate, insa in cazul adultilor este de doua-trei ori mai frecventa la femei decat la barbati.

De obicei, tendinta de aparitie a migrenelor scade in timpul sarcinii.

Migrena este considerata o boala neurovasculara.

In tratarea initiala a migrenei, se recomanda analgezice simple, cum sunt ibuprofenul si paracetamolul impotriva durerii de cap, antiemetice impotriva varsaturilor si evitarea factorilor declansatori. In cazul in care analgezicele simple nu sunt eficiente, se pot prescrie agenti specifici cum sunt triptanii sau ergotaminele.

Peste 10% din populatia globala sufera de migrena la un moment dat in decursul vietii.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Tratament
  5. Terapii alternative

Migrena – simptome

In mod tipic, migrena se manifesta prin cefalee recurenta, auto–limitanta, severa, asociata cu simptome autonome.

Severitatea durerii, durata migrenei si frecventa atacurilor variaza. Migrena cu o durata mai mare de 72 de ore poarta denumirea de stare migrenoasa.

Migrena are patru faze posibile, desi nu toate sunt neaparat simtite de catre pacient:

  • Prodromul, care survine cu cateva ore sau zile inaintea declansarii bolii
  • Aura, care preceda imediat un episod migrenos
  • Faza de durere, cunoscuta si sub denumirea de criza migrenoasa
  • Postdromul, efectele simtite in urma unui atac migrenos

Migrena – cauze

Nu se cunoaste cauza principala a migrenelor, se crede insa ca sunt legate de un amestec de factori de mediu si genetici. In aproximativ doua treimi din cazuri au loc la nivel familial si foarte rar sunt provocate de un singur defect genetic. Anumite conditii psihologice sunt asociate, incluzand: depresia, anxietatea, si tulburarea bipolara.

Cauze genetice

Studiile asupra gemenilor indica o probabilitate influentata genetic de 34 pana la 51% de aparitie a migrenelor. Aceasta relatie genetica este mai puternica in cazul migrenelor cu aura, decat in cel al migrenelor fara aura. Cateva variante specifice ale genelor cresc acest risc intr-o masura mica sau moderata.

Declansatori

Migrena poate fi cauzata de declansatori. Multe lucruri au fost etichetate drept declansatori, insa puterea si semnificatia acestor relatii nu sunt sigure. Un declansator poate aparea cu pana la 24 de ore inainte de instalarea simptomelor.

Aspecte psihologice

Declansatorii comuni sunt stresul, foamea si oboseala (acestia contribuie in mod egal la cefaleea tensionala).

Migrenele au loc mai degraba in preajma menstruatiei. Alte influente hormonale, cum ar fi menarha, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina, perimenopauza si menopauza joaca, de asemenea, un rol. Se pare ca aceste influente hormonale joaca un rol mai important in cazul migrenelor fara aura. De obicei migrenele nu au loc in timpul celui de-al al doilea si al treilea trimestru de sarcina sau dupa menopauza.

Cauze dietetice

In urma analizarii declansatorilor alimentari, s-a constatat ca dovezile se bazeaza in principal pe evaluari subiective si nu sunt indeajuns de riguroase pentru a sustine sau respinge anumiti declansatori.

In ceea ce priveste agentii specifici, se pare ca nu exista dovezi ale unui efect al tiraminei asupra migrenei si desi glutamatul monosodic (MSG) este raportat in mod frecvent ca fiind un declansator alimentar.

Cauze de mediu

Analiza declansatorilor potentiali din mediul de interior si exterior a dus la concluzia ca dovezile generale sunt de calitate scazuta, insa cu toate acestea sugereaza ca oamenii care sufera de migrene sa isi ia anumite masuri preventive legate de calitatea aerului si lumina din interior. Daca in trecut se credea ca migrenele sunt mai comune la persoanele cu un grad ridicat de inteligenta, se pare ca acest lucru nu este adevarat.

Migrena – tratament

Tratamentele profilactice ale migrenelor includ: medicamente, suplimente nutritive, modificari ale stilului de viata, interventii chirurgicale. Prevenirea este recomandata pentru cei care au dureri de cap mai mult de doua zile pe saptamana, nu pot tolera medicamentele utilizate pentru a trata atacurile acute, sau pentru cei cu atacuri severe care nu sunt usor de controlat.

Scopul este de a reduce frecventa, durerile, si/sau durata migrenelor, si de a creste eficienta terapiei esuate. Un alt mod de prevenire este de a evita cefaleea atribuita folosirii excesive a medicatiei. Aceasta este o problema comuna si poate duce la dureri de cap cronice zilnice.

Tratament

Medicamentele de prevenire a migrenei sunt considerate eficiente in cazul in care reduc frecventa sau severitatea atacurilor de migrena cu cel putin 50%. Ghidurile concorda, indicand ca substantele topiramat, divalproex / valproat de sodiu, propranolol si metoprolol prezinta cele mai consistente dovezi ca tratament de prima intentie.

Recomandarile cu privire la eficacitate au variat insa pentru gabapentina.

Timololul este eficient pentru prevenirea migrenei si reducerea frecventei de atac si severitate a migrenei, pe cand frovatriptanul este eficient pentru prevenirea migrenei menstruale. Probabil ca amitriptilina si venlafaxina sunt si ele eficiente.

Toxina botulinica Botox s-a dovedit a fi utila la persoanele cu migrene cronice, insa nu si la cele cu migrene episodice.

Migrena – Terapii alternative

Acupunctura este eficienta in tratarea migrenelor. Utilizarea acupuncturii “adevarate” nu este mult mai eficienta decat acupunctura placebo, totusi, atat acupunctura “adevarata”, cat si cea placebo par a fi mai eficiente decat ingrijirea de rutina, cu mai putine reactii adverse decat tratamentul profilactic medicamentos.

Manipularea chiropractica, fizioterapia, masajul si relaxarea ar putea fi la fel de eficace ca si propranololul sau topiramatul in prevenirea durerilor de cap de tip migrena.

Exista unele dovezi preliminare ale beneficiilor urmatoarelor substante in profilaxia migrenei: magneziu, coenzima Q(10), riboflavina, vitamina B(12) si iarba-fetei.

Din medicina alternativa, cele mai bune dovezi le are utilizarea captalanului.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.