Doua milioane de bacterii pe mililitru au fost gasite in sapunul dezinfectant de la spitalul Elias

0

La cererea medicilor de la Spitalul Elias s-au efectuat, de catre Institutul Cantacuzino, analize de laborator care au aratat ca sapunul dezinfectant Maxil, produs de firma Romchim, folosit in spital, avea, in 2014, doua milioane de bacterii pe mililitru.

In iulie 2014, un bebelus si un bolnav de cancer internati la Spitalul Elias s-au infectat, riscand sa intre in soc septic, din cauza sapunului lichid Maxil care era contaminat cu doua milioane de bacterii pe milimetru, dupa cum au descoperit medicii spitalului.

Directorul medical Dana Safta declara atunci pentru MEDIAFAX ca in urma analizelor, s-a gasit in sapun bacteria Serratia marcescens. Medicii au trimis probe si la Institutul Cantacuzino si s-a confirmat existenta acelorasi tulpini in toate probele.

“Probele recoltate de la pacienti au confirmat ca tulpinile sunt identice cu cele izolate din sapun. Pacientii cu imunodeprimare, cum erau cei doi, puteau face septicemii, socuri septice. Nu am ajuns la o complicatie majora, dar nu poti utiliza un produs pentru dezinfectie care dupa utilizare incarca de nu stiu cate ori pielea chirurgului. Practic, prin spalare, eu, chirug, cu acest produs imi infectam tegumentele, asa mai bine nu ma spalam cu nimic ca oricum tegumentele erau mai curate decat cu «solutie antiseptica». La o solutie antiseptica incarcatura de germeni trebuia sa fie zero, iar la sapunul Maxil era de ordinul milioanelor”, a declarat atunci Dana Safta.

Produsele au fost imediat retrase din spital, iar la urmatoarea licitatie, conducerea Elias a interzis firmei care le producea sa mai participe, acordand, in schimb, contractul pentru dezinfectanti tocmai firmei Hexi Pharma. Romchim a dat in judecata spitalul, dar a pierdut.

Informatiile au fost din nou scoase la lumina de jurnalistii Catalin Tolontan, Mirela Neag si Razvan Lutac in cadrul unei anchete ample publicate in ultimele saptamani in Gazeta Sporturilor. Medicii de la Elias au explicat pentru GSP ca practic, intr-o picatura de sapun lichid vorbim de 400.000 de bacterii, adica o substanta mai murdara decat apa de la chiuveta.

sursa

Share.

Leave A Reply