Ministerul Sanatatii continua dezvoltarea sistemului de urgenta pe cale aeriana

Ministerul Sanatatii continua dezvoltarea sistemului de urgenta pe cale aeriana

0

1643_articolPână la sfârşitul acestei săptămâni, va fi înfiinţat cel de-al 5-lea punct de salvare aeriană la Craiova, în colaborare cu Inspectoratul General de Aviatie din cadrul MAI, după cele existente la Mureş,Bucureşti, Iaşi şi Arad.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.126/2003 privind operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterele achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi repartizate operatorilor medicali, Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Documentul aprobă înfiinţarea bazei aeriene de salvare din Craiova prin repartizarea unui elicopter achiziţionat prin acord cadru de către Ministerul Sănătăţii.Elicopterul va asigura asistenţa medicală de urgenţă în zona de sud a României, respectiv judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Teleorman, zone în care, din cauza configuraţiei geografice, transportul rutier şi accesul în mediul rural pentru salvarea vieţii şi pentru intervenţiile de urgenţă este foarte dificil.

“Dispunerea raţională a punctelor de operare în teritoriu duce la eliminarea, în mare parte a dificultăţilor întâmpinate la traversarea lanţurilor muntoase şi vine în sprijinul comunităţilor din aceste zone. Prin înfiinţarea noilor puncte de operare, se realizează  practic operaţionalizarea la întregul teritoriu naţional”, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed ARAFAT.Personalul medical care va asigura desfăşurarea în bune condiţii a acestei activităţi va proveni din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova,  aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii. Personalul tehnic şi piloţii vor fi asiguraţi de către Inspectoratul General de Aviaţie (IVAG).

Operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterul sunt acoperite din fonduri de la bugetul de stat.Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încheiat procedurile pentru achiziţionarea unui număr de 6 elicoptere dotate pentru transportul pacienţilor.

Sursa: ms.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.