Ministerul Sănătății: ”nu există o circulaţie intensă a virusului gripal”. Până când ajung stocurile de vaccin antigripal în țară

Ministerul Sănătății: ”nu există o circulaţie intensă a virusului gripal”. Până când ajung stocurile de vaccin antigripal în țară

0

vaccin antigripalNu există o circulaţie intensă a virusului gripal, care să impună accelerarea campaniei de vaccinare! Asta a anunțat Ministerul Sănătăţii, care a făcut o serie de precizări legate de stocurile de vaccin antigripal din teritoriu, numărul de cazuri de gripă și de măsurile pentru a preveni apariţia disfuncţionalităţilor.

”Conform datelor INSP, nu există o circulaţie intensă a virusului gripal, care să impună accelerarea campaniei de vaccinare. Până în prezent, la nivelul României, evoluţia infecţiilor respiratorii acute se încadrează între limitele prognozate”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat legat de vaccinare și vaccinul antigripal.

De la începutul sezonului rece şi până în prezent, au fost înregistrate numai trei cazuri de gripă, fără a exista decese din această cauză.

”De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii, gripei, SARI şi până la data de 07.01.2014 inclusiv, au fost confirmate cu gripă 3 cazuri:
– 3 virusuri gripale tip A, din care:
– 2 subtip H1 pdm09 (București, Sibiu) şi
– 1 subtip H3 (Brașov)”, se arată într-un material privind voluţia infecţiilor acute respiratorii şi a gripei – Săptămâna 1/2014 (30.12.2013 – 5.01.2014)

Până în 5 ianuarie 2014 au fost vaccinate antigripal 375.682 persoane din grupe la risc, ceea ce înseamnă că peste 220.000 de doze de vaccin antigripal sunt disponibile pe întreg teritoriul ţării.

”Din datele existente de la direcţiile de sănătate publică judeţene, doar două judeţe au epuizat stocurile iniţiale. Pentru a preveni apariţia disfuncţionalităţilor, Ministerul Sănătăţii a început redistribuirea vaccinului între direcţiile de sănătate publică. Astfel, cele două judeţe au primit, prin redistribuire, cantitatea solicitată de vaccin antigripal pentru a putea continua campania de vaccinare a persoanelor la risc”, a anunțat Ministerul Sănătății, fără a da detalii despre ce județe este vorba.

În condiţiile actuale, stocurile existente la nivelul întregii ţări pot asigura, potrivit estimărilor specialiştilor, vaccinarea populatiei la risc până la sfârşitul lunii ianuarie. Vaccinul antigripal se administrează, în mod gratuit, doar persoanelor la risc.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.