Ministerul Sanatatii: subprogram de radioterapie, in cadrul programului national de oncologie

Ministerul Sanatatii: subprogram de radioterapie, in cadrul programului national de oncologie

0

Ministerul Sanatatii anunta ca, incepand cu 1 mai 2015, pacientii cu afectiuni oncologice vor beneficia de un subprogram de radioterapie distinct, in cadrul programului national de oncologie. Pana la aceasta data, va fi implementata legislatia care sa permita derularea acestui subprogram.

In proiectul de Hotarare a Guvernului privind aprobarea programelor naţionale de sanatate pentru anii 2015 şi 2016 se face referire la acest subprogram de radioterapie:

”Acest demers constituie un prim pas in incurajarea abordarii intergate a patologiei oncologice, patologie complexa a carei diagnostic si tratament necesita asigurarea accesului la servicii integrate centrate pe pacient. Subprogramul va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate si adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic”.

Implementarea programelor nationale de sanatate are ca deziderat pe termen lung diminuarea diferentelor in starea de sanatate intre Romania si UE si intre grupuri defavorizate si situatia medie nationala, arata guvernantii.

Nicolae Banicioiu, despre radioterapie: este sectorul cel mai vitregit din oncologie!

“Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie. Avem inca pacienti pe listele de asteptare pentru aceste proceduri. Pana anul acesta, Romania nu a dezvoltat un sistem national de radioterapie. Anul acesta am schimbat modul de organizare si implementare a programelor nationale de sanatate si, asa cum am promis la inceputul mandatului meu, am elaborat un subprogram exclusiv de radioterapie care va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate si adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic. in cadrul acestuia tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral atat in unitatile sanitare de stat, cat si in cele private”, a declarat marti ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a semnat un acord cu Banca Mondiala pentru deschiderea de noi centre de radioterapie, numarul acestora fiind deficitar in prezent. Proiectul va beneficia de 40 de milioane de euro prin programul cu Banca Mondiala.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.