Ministerul Sănătăţii va iniţia anul viitor noi programe de screening de cancer si col uterin, de sân şi colorectal

0

270_articolMinisterului Sănătăţii a promovat. în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru perioada 2011-2012

Actul normativ reglementează structura programelor naţionale de sănătate, pe o durată de 2 ani, precum şi obiectivele acestora.

„În premieră am propus ca programele naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii să se desfăşoare multianual, pe o durată de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor„a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

Ministrul Sănătăţii mai spune că anual, se pierde un timp important la dezbaterea programelor naţionale de sănătate şi în procesul de contractare cu furnizorii, ceea ce duce la disfuncţionalităţi în desfăşurare.

Conform proiectului de act normativ, în următorii doi ani, programele naţionale  de sănătate se vor baza pe obiectivele şi priorităţile politicilor de sănătate publică, care reflectă atât obligaţiile asumate în domeniul sănătăţii în cadrul acordurilor încheiate cu FMI şi BM, cât şi priorităţile naţionale identificate în domeniul promovării sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor şi asigurării accesului pacienţilor cu boli cronice la tratament specific adecvat.

Pentru perioada 2011-2012 au fost păstrate majoritatea programelor naţionale de sănătate care existau, atât cele de prevenţie derulate de către Ministerul Sănătăţii, cât şi cele de tratament gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Noutatea o reprezintă introducerea unor noi programe în scopul reducerii incidenţei cancerului în România. Astfel, în 2011 Ministerul Sănătăţii va demara programul de screening de cancer de col uterin, de sân şi colorectal, după modelul proiectului pilot realizat în cadrul Institutului Oncologic “I. C. Chiricuţă” din Cluj-Napoca.

Sursa: ms.ro – comunicat de presă

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.