Ministerul Sănătății: vaccinul gripal de la ”Cantacuzino”, testat, reacțiile adverse - minore

Ministerul Sănătății: vaccinul gripal de la ”Cantacuzino”, testat, reacțiile adverse – minore

0

vaccin antigripalÎn contextul scandalului legat de vaccinul gripal produs la Institutul ”Cantacuzino”, a cărui administrare ar fi riscantă, Ministerul Sănătății face public un raport privind un studiul clinic privind ”reactogenitatea și imunogenitatea vaccinului gripal trivalent, purificat, inactivat, pentru administrare parenterală la adulți, preparat pentru sezonul 2013 – 2014, produs la INCDMI Cantacuzino”. Concluzia comisiei de specialitate, formulată în raportul înaintat ministrului Sănătății: reacțiile adverse au fost minore, vaccinul gripal amintit îndeplinește criteriul reactogenității pentru a fi folosit în situații care impun vaccinarea la adulți!

Comisia l-a avut ca președinte pe prof.dr. Emanoil Ceaușu, iar ca membri pe prof.dr. Marian Neguț, dr. Adrian Călugăru, dr. Marius Tănasă și dr. Rodica Tănătasescu. Aflăm că până la data de 27 ianuarie au fost înrolați în studiu un număr de 62 de subiecți, cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani.

Analiza efectuată cu privire la reactogenitatea vaccinului a arătat că reacțiile adverse apărute după administrarea vaccinului gripal ”sunt ca tip de reacție, frecvență, intensitate și gravitate identice cu cele menționate în Rezumatul Carateristicilor Produsului (RCP), în literatura de specialitate și în rapoartele efectuate în perioada campaniilor de vaccinare desfășurate în țară”, în care s-a folosit vaccin gripal de la ”Cantacuzino” sau de import.

”Toate reacțiile adverse înregistrate și centralizate au fost minore, neînregistrându-se reacții adverse severe”, afirmă amintita comisie.

S-au luat în calcul și studiul clinic efectuat de Institutul ”Cantacuzino” pe iepuri, dar și evaluarea pe bază de chestionar privind reacțiile adverse apărute la 200 de subiecți vaccinați în cadrul campaniei de vaccinare 2013 – 2014 cu alt tip de vaccin gripal din import. ”Reacțiile înregistrate la aceste cazuri au fost ca tip, frecvență și intensitate similare cu cele consemnate în studiul clinic aflat în derulare”, apare în raport.

concluzii

ANMDM, informată de colegii din Franța: endotoxine în cantitate mare, ”care fac riscantă administrarea la om”

ANMDM – care l-a informat în 23 decembrie 2013 pe ministrul Sănătății asupra problemelor legate de nivelul de endotoxine, iar acesta a dispus constituirea unei Comisii formate din specialiști care să supervizeze și valideze rezultatele studiului clinic, rezultatele fiind mai sus amintite – a apelat la un laborator independent, din Franța, de unde a primit o informare, în 31 ianuarie, a prezenței în cantități foarte mari de endotoxine în vaccinul antigripal, ”care fac riscantă administrarea la om” (ar putea să producă reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic, susțin surse medicale – n.r.).

Ministerul Sănătății a făcut publică adresa semnată de conducerea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale – președinte, dr. Marius Savu și vicepreședinte, dr. Marius Tănasă – către ministrul Sănătății, purtând data de 4 februarie, unde se arată că, în condițiile create de rezultatul neconform pentru parametrul ”Endotoxine bacteriene”, înregistrat pentru seriile de vaccin gripal produse la Institutul ”Cantacuzino”: ”Concluzia la care au ajuns membrii Comisiei ANMDM constă în aceea că, în condițiile specificate mai sus, se poate avea în vedere utilizarea vaccinului numai la adulți (exceptând gravidele), în situația declarării de către OMS a unei pandemii de gripă, declanșate de una din tulpinile virale care intră în compoziția vaccinului produs de Institutul Cantacuzino”.

Directoarea care acuzase că Ministerul Sănătății a dorit, cu orice risc ca acest produs, să fie scos pe piață, a fost demisă

Într-un document semnat de dr. Aurelia Grațiela Drăghici, până zilele trecute director general al INCDMI ”Cantacuzino”, și adresată primului ministru, se arăta că ”Ministerul Sănătății a dorit permanent și cu orice risc, neasumat însă, ca acest produs (vaccinul gripal – n.r.) să fie scos pe piață. (…) Ministrul Sănătății (…) a continuat să susțină ideea că vaccinul poate fi distribuit”. Ministrul Sănătății a ”tranșat” problema: a demis-o pe directoarea Institutului ”Cantacuzino”!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.