Ministrul Sănătăţii solicită autorităților locale să repartizeze fonduri pentru spitale, din bugetele locale

0

366_articolCSEKE Attila, ministrul Sănătăţii propune autorităţilor locale să repartizeze minimum 3% din bugetul local pentru unităţile sanitare pe care le-au preluat anul trecut.

„Solicit autorităţilor locale ca, acum, la început de an, când sunt aprobate şi repartizate bugetele locale, să aloce cel puţin 3% din fonduri pentru unităţile sanitare preluate. Autorităţile locale trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să conştientizeze că au obligaţia de a se implica în gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate. Au trecut 6 luni de la descentralizare, autorităţile locale au putut să se implice administrativ şi cred că este timpul  să se implice şi financiar. Descentralizarea înseamnă nu numai fonduri de la Bucureşti, ci şi fonduri de la nivel local”, a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

Începând din acest an, autorităţile locale vor avea un mare avantaj în gestionarea unităţilor sanitare pe care le-au preluat deoarece Ministerul Sănătăţii a luat măsuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel încât mai multe fonduri să rămână în teritoriu. În acest sens, un procent de 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice colectate la Fondul Naţional Unic de Sănătate într-un judeţ va reveni acelui judeţ.

Mai mult, începând din luna ianuarie, casele de asigurări de sănătate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depăşesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. În acest fel, bugetele unităţilor sanitare vor putea fi echilibrate şi cheltuite mai eficient.

În anul 2010, din cele 435 unităţi sanitare publice, au fost transferate către autorităţile locale un număr de 370 unităţi. Au rămas în reţeaua Ministerului Sănătăţii, unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante),  spitalele cu profil de psihiatrie şi  spitale monospecialitate.

Sursa: ms.ro – comunicat de presă

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.