Purtarea sutienului poate provoca cancer de san?

Mit sau adevar: purtarea sutienului poate provoca cancer de san?

0

Un studiu realizat de cercetatori americani au analizat daca exista vreo legatura intre riscul de cancer de san la femei si purtarea sutienului.

Cazurile de cancer de san sunt mai frecvente in tarile mai dezvoltate decat in alte state, si de aceea multi cred ca purtarea sutienelor poate sa influenteze negativ.

Nu s-a demonstrat vreo legatura intre purtarea sutienului si cancerul de san

Concluziile studiului arata ca nu s-a demonstrat vreo legatura intre purtarea sutienului si cancerul de san. Cercetatorul Lu Chen de la   Public Health Sciences Division din cadrul Fred Hutchinson Cancer Research Center, sustine ca riscul de cancer la san este la fel, indiferent cate ore pe zi purtau femeile sutienul si indiferent daca sutienul avea sau nu sarma de sustinere.

Nu este nicio dovada ca purtarea unui sutien creste riscul unei femei de cancer de san

“Studiul nostru a constatat ca nu este nicio dovada ca purtarea unui sutien creste riscul unei femei de cancer de san. Riscul a fost similar indiferent de cat de multe ore pe zi au purtat femeile un sutien, fie ca au purtat un sutien o sarma, sau la ce varsta au inceput sa poarte un sutien “, a spus Chen.

La cercetarea coordonata de Chen au participat 454 femei care aveau carcinom ductal invaziv, 590 care aveau carcinom lobular invaziv si 469 femei care nu aveau cancer mamar. Toate femeile aveau intre 55 si 74 de ani.

In cadrul studiului, cercetatorii au realizat interviuri cu aceste femei, afland detalii despre modul in care poarta sutien: varsta la care au inceput sa poarte, marimea sutienului, cate ore pe zi il poarta si daca prefera modele cu sarma in partea de jos.

Rezultatul studiului a fost publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, revista care apartine American Association for Cancer Research.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.