Mit sau adevar: daca renunti la fumat te ingrasi?

Mit sau adevar: daca renunti la fumat te ingrasi?

1

Multi dintre fumatori nu renunta la fumat deoarece cred ca daca o fac se vor ingrasa, si uneori chiar ii determina sa se reapuce de fumat pentru a slabi.

Ce se intampla cand renuntam la fumat?

O tigara are 3 componente:

  1. Gudron
  2. Nicotina
  3. Monoxid de carbon

Printre cei 4,000 de compusi chimici ai unei tigari la loc de frunte stau toate cele 3 elemente.

Nicotina are actiune asupra sistemului nervos central. Nicotina incurajeaza descarcarea dopaminei, unul dintre hormonii placerii – asta inseamna ca exista “placerea fumatului” – inhiba centrul foamei deci fumatorii au senzatia de satietate pe parcursul unei zile mai mult timp decat nefumatorii si in plus, nicotina inhiba descarcarea de insulina.

Insulina determina absorbtia glucozei din sange de catre celule. Astfel, cand mecanismele hormonale functioneaza corect, odata ce glucoza a fost introdusa in tesuturi organismul se sesizeaza ca mai are putina glucoza in sange si ca ar fi momentul oportun sa te opresti si sa iei o masa. Dar daca fumezi si nicotina inhiba activitatea insulinei organismul va vedea ca in sange ai tot timpul un nivel suficient de glucoza si va crede ca tocmai ai mancat, deci ti se va face foame mai tarziu.

Nicotina creste ritmul cardiac si duce la arderea a circa 200 de calorii in plus pe zi – pe langa dopamina, nicotina descarca si alti hormoni ai fericirii – in fumat este implicat si reflexul mana-gura care presupune un gest compulsiv de a mima actul fumatului.

Nicotina este un lichid incolor, derivat din tutun, ce creeaza dependenta si care, fiind otravitor este folosit, in afara fumatului, ca insecticid.

Placerea fumatului este legata de fapt de eliberarea de nicotina in fluxul sanguin pentru a aduce nivelul de nicotina din sange la valoarea la care se afla cand am tras ultima oara din tigara respectiv acum cateva zeci de secunde sau minute. Aici depinde nivelul de dependenta al fiecaruia.

Daca renuntam la fumat ni se va face foame mai repede

Daca renuntam la fumat adica la nicotina centrul foamei nu va mai fi inhibat “artificial” si deci ni se va face foame mai repede decat atunci cand fumam.

Totodata, daca nu incurajam descarcarea de hormoni ai placerii, precum dopamina, va apare nevoia de descarcare a unor asemenea hormoni. Iar doua activitati, la indemana, care fac exact aceasta, poate una mai la indemana decat cealalta, sunt mancatul si exercitiul fizic. Aici fiecare alege. In plus daca insulina isi va face treaba asa cum stie ea, glucoza ta din sange va pleca in tesuturi ceea ce va determina creierul sa dea comanda de mic-dejun, pranz, cina sau gustare intre mese, depinde ce preferi. La aceasta se adauga faptul ca vei “castiga” si cele 200 de calorii pe zi pe care, atunci cand fumai, le ardeai, ca sa nu mai pun la socoteala si gestul mana-gura care va probabil ca va continua sa existe doar ca va inlocui tigara cu un chips sau sandwich.

Din nefericire, mitul, conform caruia renuntarea la fumat ingrasa, este adevarat!

Mai important este ca, avem puterea de a lua o decizie: gestul mana-gura sa dispara iar descarcarea de hormoni ai placerii sa o facem din exercitiul fizic si nu din mancat.

Share.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.