Mit sau adevar: gargara cu sare este eficienta sau nu?

Mit sau adevar: gargara cu sare este eficienta sau nu pentru durerea in gat?

0

Obiceiul de a face gargara cu apa sarata atunci cand ne doare in gat, este cu adevarat eficient sau este doar un efect placebo?

Durerea in gat poate apare ca urmare a unei infectii virale, sau o infectie bacteriana, sau o iritatie mecanica.

Ce efect are gargara cu o solutie sarata atunci cand ne doare in gat?

Singurul efect real este de ucidere a bacteriilor. Moartea bacteriilor se produce ca urmare a unor caracteristici a solutiei saline, si anume datorita osmolaritatii crescute. Osmolaritatea este un fenomen care presupune ca o solutie cu numar mare de ioni sa atraga apa.

Mecanismul de actiune bactericid este foarte interesant. Solutia salina care acopera bacteriile de pe amigdale si faringe, trage apa din interiorul bacteriilor, dezhidratandu-le. Bacteriile dezhidratate, va ramane doar scheletul, adica membrana celulara.

Acesta este mecanismul prin care gargara cu solutie salina ucide bacteriile care provoaca amigdalita si faringita, adica durerea din gat.

Obiceiul popular de a face gargara de fiecare data cand ne doare in gat are suport medical, deci este adevarat. Insa, nu toate faringitele sunt de natura bacteriana. Doar 20 la suta din faringite se datoreaza infectiei bacteriene, restul fiind de natura virala. Asta inseamna ca, doar daca avem o infectie bacteriana, gargara in gat cu apa sarata este o solutie foarte eficienta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.