Mit sau adevar: tigara e mai daunatoare decat trabucul?

Mit sau adevar: tigara e mai daunatoare decat trabucul?

0

Multe persoane cred ca trabucul ar fi mai putin daunator decat tigara, deoarece de la trabuc inhalezi mai putin fum. Sa vedem daca acest este adevarat sau nu:

Astfel, s-a facut un studiu care a implicat 25.000 de persoane fumatoare si nefumatoare care a demonastrat ca fumatorii de trabuc un nivel mai mare de substante toxice comparativ cu nefumatorii, iar concentratia unui anumit copmus chimic cancerigen e la fel de mare la fumatorii de trabuc ca si la cei de tigara.

Fumatul trabucurilor cauzeaza aparitia unor cancere ale cavitatii bucale, ale laringelui, esofagului si a plamanilor.

Pentru fiecare gram de tutun fumat, cantitatea de gudron cancerigen care patrunde in organism este mai mare in cazul trabucurilor decat in cazul tigarilor.

Fumatorii de trabuc au un risc mai mic de a dezvolta anumite boli legate de fumat – precum cancer pulmonar si boli de inima – comparativ cu fumatorii de tigara.

Cercetatorii au constatat ca, in comparatie cu nefumatorii, fumatorii de trabuc au in sange concentratii mai mari de cotinina (o substanta rezultata din metabolizarea nicotinei) si cadmiu, precum si concentratii mai mari de 1-butanol (NNAL) in urina.

Cadmiul este asociat cu probleme precum inflamatia, boli ale rinichilor, boli respiratorii, in timp ce NNAL este o substanta puternic cancerigena.

Concluzia: Fumarea trabucului ii expune pe oameni la tipuri similare de substante daunatoare si agenti cancerigeni ca si fumarea tigarilor

Fumatul – fie de trabucuri, fie de tigara – este oricum foarte nociv pentru sanatate, provocand boli grave si scurtand viata.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.