A inceput mitingul din Capitala. Se asteapta 10.000 de oameni

1

Peste 3.000 de protestatari se afla acum in Piata Victoriei din Capitala la mitingul organizat de Federatia Sanitas. Sunt asteptati peste 10.000 de membrii ai sindicatului care protesteaza fata de scaderea veniturilor din sistemul de sanatate care au afectat, in special, personalul auxiliar. Unii dintre acestia au primit chiar si cu 1.000 de lei mai putin fata de salariul din luna februarie.

„Mitingul va incepe la ora 11.00, sunt asteptati membri ai sindicatului din intreaga tara, deja unii dintre colegii nostri sunt pe drum pentru ca vin din Baia Mare sau din alte zone indepartate de Capitala. Estimam ca vor fi cel putin 10.000 de persoane”, a explicat Iulian Pope, prim-vicepresedinte Sanitas.

Pe langa nemultumirile legate de salarizare, sindicalistii sustin ca trebuie lucrat la regulamentul de sporuri, cel care a si dus la scaderile de venituri incepand cu luna martie, managerii de spitale fiind pusi in situatia de a acorda sporuri minime.

Jandarmeria Capitalei va asigura ordinea publica si siguranta participantilor la acest miting.

“Actiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice constituita la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti, iar la actiunea de protest organizatorul estimeaza participarea unui numar de aproximativ 10.000 de persoane, din care aproximativ 7.000 din provincie”, informeaza un comunicat al Jandarmeriei Bucuresti.

In data de 11 mai s-a declansat greva generala

Afectati sunt in special angajatii din spitalele aflate in suborinea Ministerului Sanatatii, mai noteaza sindicalistii. La randul sau, presedintele Sanitas, Leondard Barascu, a anuntat ca s-a decis declansarea grevei generale in Sanatate pe 11 mai iar pe 7 mai va fi organizata o greva de avertisment. Decizia referitoare la proteste a fost luata la finalul sedintei Consiliului National al federatiei. Legea salarizarii a dus la conflicte in echipa medicala

„Din pacate ducem discutia la legea salarizarii, care se va aplica etapizat pana in 2022 si vorbim ca nu pierde nimeni. Aceasta lege a fost creata sa aduca castiguri pentru toata lumea, astazi vorbim doar ca nu sunt pierderi si vreau sa vorbim despre cine si cat castiga, asistentul medical, cel pe care doamna ministru al Muncii il plimba la televizor ca are un venit decent, cresterea salariala nu acopera nici inflatia de pana in 2022. Sa vorbim serios despre legea salarizarii, si nu doar cu exemple care vin in avantajul guvernantilor”, a mai aratat Pope.

El a facut apel la ministrul Muncii sa isi asume greselile pe care le-a facut in elaborarea legii salarizarii unitare si sa le corecteze.

„Unii dintre managerii aleg sa spuna ca sindicatul este de vina, cum alege si ministerul. Fac un apel la doamna Ministru al Muncii sa isi asume greselile pe care le-a facut in elaborarea legii salarizarii unitare si sa le corecteze, nu sindicatele sunt de vina. Regulamentul de sporuri este decent, problema este ca nu il putem aplica, acea constrangere in 30% ne impiedica astazi sa acordam colegilor nostri din toate spitalele sporuri echitabile”, a adaugat liderul sindical.

Precizarile Jandarmeriei

Jandarmeria Capitalei reaminteste ca, in conformitate cu prevederile Legii 60 din 1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, este interzisa si constituie infractiune participarea la adunarile publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a acestora.

Share.