Mituri despre igiena intima

1

In sanatatea oricarei femei, igiena intima joaca un rol foarte important. Lipsa de informare sau, din contra, aplicarea unor sfaturi citite pe forumurile online pot duce, intr-un final, la aparitia unor probleme de sanatate.

Igiena intima necorespunzatoare duce la infectii vaginale si ale colului uterin, uneori mai greu de tratat. Tocmai de aceea, va propun sa aflam care dintre cele mai comune mituri despre igiena intima sunt adevarate sau nu.

Mituri despre igiena intima: Spalaturile vaginale se fac zilnic – fals

Un vagin sanatos nu are nevoie de aceste spalaturi vaginale, tocmai pentru ca are capacitatea de a se curata singur, cu ajutorul secretiilor. Daca totusi se apeleaza la aceste spalaturi, este bine sa fie facute rar, folosind doar apa simpla sau solutii speciale cumparate din farmacii, fara parfumuri chimice.

Mituri despre igiena intima: Irigatiile vaginale distrug flora vaginala – adevarat

Repetate zilnic, irigatiile vaginale duc in cele din urma la distrugerea florei vaginale, crescand astfel pericolulul aparitiei unor infectii de tip candida sa bacteriene. Spalaturile vaginale nu au rolul de a proteja impotriva unei sarcini ori a unei boli cu transmitere sexuala. In timpul acestor spalaturi, se pot introduce in vagin bacterii ce se pot raspandi in col, uter si trompe.

Mituri despre igiena intima – Servetelele umede sunt mai sigure – fals

Alcoolul folosit la fabricarea servetelelor umede poate afecta flora bacteriana ceea ce duce, intr-un final, la vulnerabilitatea zonei intime in fata bacteriilor. Aceste servetele umede sunt de preferat a fi folosite mai rar si inlocuite in folosirea zilnica de catre servetelele uscate, special dedicate igienei intime.

Mituri despre igiena intima – Toaleta externa se face zilnic – adevarat

Igiena intima se face fie dimineata, fie seara sau dupa un contact sexual. Exceptia de la aceasta regula se face in perioada menstruala, cand toaleta externa se poate face de mai multe ori pe zi, mai ales in cazul unei menstruatii abundente.

Mituri despre igiena intima – Absorbante zilnice reduc riscul infectiilor – fals

Folosite zilnic, aceste absorbante mentin lenjeria curata, aduc un plus de confort fizic si psihic, dar nu realizeaza o bariera impotriva bacteriilor. Este importanta insa si alegerea unei lenjerii din material organic, bumbac. Un material sintetic impiedica evaporarea transpiratiei si a secretiilor, crescand astfel umiditatea ce poate duce la aparitia unor mirosuri mai putin placute, dar si a ciupercilor si bacteriilor.

Mituri despre igiena intima – Tampoanele interne sunt mai sigure – fals

Folosirea regulata a tampoanelor interne pot agrava leziunile mici de pe colul uterin, tocmai de aceea recomandarea este de a le folosi ocazional. Nu trebuie mentinute mai mult de patru ore pe zi si aceasta din cauza sangelului menstrual care poate duce la inmultirea bacteriilor. In cazul menstruatiei abundente, absorbantele interne si externe se recomanda a fi schimbate cat mai des posibil.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Mituri despre igiena intima • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.