Modificari ale plafoanelor de investigatii de laborator pentru persoanele de peste 40 de ani

Modificari ale plafoanelor de investigatii de laborator pentru persoanele de peste 40 de ani

1

Ministrul Sanatatii a anuntat schimbari legate de analizele medicale de la 1 iulie pentru persoanele de peste 40 de ani. De asemenea, cabinetele medicilor de familie vor beneficia de dotari noi cu scopul de a evita supraaglomerarea laboratoarelor de analize, care depasesc plafonul lunar plafonul analizelor decontate de stat.

Trimiteri peste plafonul lunar

Astfel, potrivit ministrului Sanatatii, Ioana Mihaila, incepand cu data de 1 iulie, medicii de familie vor putea prescrie trimiteri spre laboratoare de analize pentru persoanele cu varsta de peste 40 de ani chiar si peste plafoanele lunare are centrlor de investigatii.

“Ce este nou si binevenit este ca, in acest pachet de preventie, este inclusa si o trimitere pentru analize de sange si ca aceste analize se fac la laboratoare, in afara plafonului. Adica, peste faptul ca se termina plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va impiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultatii preventive, sa aiba acces la acele analize”, a declarat Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii.

Dotari noi pentru 3.000 de cabinete

De asemenea, a declarat ministrul, 3.000 de cabinete de medicina de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR, pentru un acces mai facil la investigatii de baza.

„Am gandit aceasta dotare cu investitii in aparatura de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Si vorbim din nou de analize de baza, nu de cele foarte sofisticate care trebuie in continuare sa ramana apanajul asistentei medicale de specialitate, dar si in aparatura care poate sa faca un diagnostic cardiologic, de exemplu, daca ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie”, a adaugat ministrul Sanatatii.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Modificari ale plafoanelor de investigatii de laborator pentru persoanele de peste 40 de ani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.