Motivul halucinant pentru care Distonocalmul lipseste de pe piata

Motivul halucinant pentru care Distonocalmul lipseste de pe piata

2

Unul dintre cele mai des folosite medicamente, Distonocalmul, va lipsi de pe piata in perioada urmatoare: motivul este unul… tipic romanesc!

Distonocalmul va lipsi de pe piata in perioada urmatoare intrucat Comisia Europeana a cerut oprirea de la comercializare a medicamentelor care au in compozitie derivat de ergot, dosarul cu noua formula fara acest derivat fiind depus la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale pentru evaluare, inca din 2014, dar analiza nu a fost inca incheiata din cauza… lipsei de personal.

“Agentia se plange de mult timp de deficit de personal, iar Ministerul Sanatatii stie acest lucru. Am depasit termenul de 210 zile pentru finalizarea evaluarii. Acum suntem in curs de evaluare”, a declarat pentru News.ro purtatorul de cuvant al ANMDM, Anca Cuprariu.

Zentiva a anuntat marti ca Distonocalmul se afla intr-o procedura de reautorizare, dupa ce din componenta medicamentului a fost exclus derivatul de ergot, la solicitarea Agentiei Europene pentru Medicamente. Recomandarea Comitetului pentru medicamente de uz uman al Agentiei Europene pentru Medicamente a condus la dificultati de aprovizionare cu derivat de ergot si, in final, la epuizarea stocurilor de materie prima, ceea ce face imposibila continuarea productiei in formula actuala.

“Este important de mentionat faptul ca aceasta situatie nu a fost cauzata de probleme de calitate, eficienta sau siguranta a produsului. Indicatiile terapeutice pentru Distonocalm nu sunt incluse pe lista de restrictii CHMP. Totodata, subliniem ca nu este o decizie bazata pe ratiuni economice comerciale, asa cum poate s-ar putea crede, date fiind conditiile foarte dificile din piata farmaceutica. Regretam neplacerile provocate pacientilor si comunitatii de profesionisti in sanatate si speram ca reluarea productiei in noua formula se va face cat mai curand, dupa obtinerea autorizarii ANMDM”, a declarat Simona Cocos, director general Zentiva Romania.

Distonocalmul este un calmant de seara, cu actiuni asupra sistemului nervos, dar si a inimii, dupa cum explica medicii- Medicamentul este un sedativ usor, recomandat in starile create de menopauza, stres si anxietate. Este un medicament foarte folosit.

Citeşte şi: Anunt-soc legat de un cunoscut medicament, folosit de multi romani

Share.

2 Comments

  1. Cat trebuie sa mai asteptam sa se prpduca din nou Distonocalmul? Se va mai gasi vreodata in farmacii sau asteptam degeaba? Cum poate sa dureze atat de mult evaluarea si aprobarea noii formule din care lipseste ergotul? In tara asta chiar nu mai putem spera la ceva bun?
    As dori sa imi raspunda cineva. Cred ca am acest drept atata timp cat imi platesc taxele la CAS!!!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.