Orice gospodina care se respecta are in camara proprie cateva borcane cu muraturi. Aceasta metoda veche de conservare a fructelor si legumelor confera acestora rezistenta in timp precum si pastrarea vitaminelor si mineralelor. Procedeul de conservare a alimentelor prin murarea acestora este o metoda foarte benefica pentru sanatate.
Gustul delicios al muraturilor contribuie la bunatatea mancarii precum si la vitaminizarea noastra. Muraturile prezinta o serie de beneficii pentru organismul nostru, singurii care trebuie sa fie atenti la cantitatile consummate fiind hipertensivii, deoarece continutul de sare le poate da acestora fluctuatii de tensiune.
Ca sa poata fi benefice pentru corpul nostru, muraturile trebuie sa fie facute din legume si zarzavaturi care nu au fost modificate genetic, nu au fost stropite cu pesticide si au fost cultivate in zone cat mai putin poluate. Murarea de asemenea trebuie sa fie facuta in recipiente de lemn sau de sticla sau ceramica, deoarece recipientele din plastic sunt toxice si elimina cu usurinta toxinele in alimentele fermentate.
Aparitia mucegaiului la alimentele murate indica o problema in procedeul de murare si nu se recomanda muratura respectiva pentru consum. De asemenea, dupa deschidere, recipientul este bine sa fie pastrat la frigider doar cateva zile.
Muraturi – cantitatea suficienta
Cantitatea de muraturi suficienta pentru o dieta sanatoasa inseamna un gramaj de aproximativ 300 de grame la mesele principale ale zilei. De asemenea se recomanda si un aport suficient de apa de minim 2 litri pe zi pentru a nu fi afectati rinichii de catre sarea pe care trebuie sa o elimine.
Prin prepararea termica a alimentelor multe vitamine si minerale se pierd din cauza temperaturilor inalte insa prin murare toate enzimele si beneficiile legumelor raman intacte. Antioxidantii nu sufera modificari si beneficiile lor pentru organism sunt multiple. Ei ajuta corpul in lupta impotriva radicalilor liberi precum si a altor factori negativi.
Muraturile au grija de sistemul digestiv prin enzimele pe care le contin ajutand acolo unde flora intestinala este perturbata, aducand echilibrarea culturilor de bacterii precum si un aport important de fibre.
Multe persoane considera muraturile responsabile pentru aciditatea gastrica dar de fapt lucrurile nu sunt deloc asa. Muraturile sunt foarte bune pentru sanatatea stomacului, ajutand la reducerea aciditatii gastrice precum si reducand riscul aparitiei cancerului de stomac.
De asemenea, muraturile sunt benefice pentru sanatatea ficatului, avand efect hepatoprotector, luptand impotriva leziunilor de la nivelul ficatului provocate de diferite reziduuri. Chiar si suferinzii de diabet pot sa consume muraturi, acestea ajutand la reglarea zaharului din sange, pe termen lung.
Muraturile sunt aliati de nadejde in curele de slabire deoarece prin procesul de fermentare ele distrug zaharurile din legume si fructe, transformandu-se in puternice alimente care lupta impotriva obezitatii. Efectele terapeutice ale muraturilor sunt cele mai mari la muraturile facute in saramura si mult mai putine la cele facute in otet.
Cercetarile efectuate in timp asupra muraturilor au scos la iveala faptul ca acestea lupta impotriva virusilor hepatici, a mutatiilor celulare, stopeaza procesul de imbatranire, combat diabetul, regleaza colesterolul, lupta impotriva unor tipuri de cancer, deci sunt niste alimente miraculoase pe care toata lumea ar trebui sa le consume.
1 Comment
Pingback: Muraturi – portiile de sanatate din camara • VoxMedical | Viata si sanatate